Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
5
z
5
głosów
Cukinia marynowana w musztardzie na szybko.
Szybka marynata do przechowania w lodówce, bez pasteryzacji. Nowy sposób na dodatek do obiadu.
Porcji
4
porcje
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
5
minuty
minut
Marynowanie
1
godzina
godzinę
Czas całkowity
1
godzina
godzinę
15
minuty
minut
Akcesoria
spiralizer (opcjonalnie)
Składniki
350
g
młodej cukinii
75
g
cebuli
150
ml
wody
2,5
łyżeczki
soli
200
ml
octu jabłkowego lub winnego
75
g
cukru
3
łyżeczki
musztardy francuskiej
z całych ziaren gorczycy
1
łyżeczka
kurkumy
1/4
łyżeczki
pieprzu
Sposób przygotowania
Cukinię pokrój spiralnie lub na wstążki/plasterki.
Cebulę pokrój w cienkie pióra.
W wodzie rozmieszaj sól. Solanką zalej cukinię wymieszaną z cebulą. Odstaw na 1 godzinę w chłodne miejsce.
W tym czasie wymieszaj ocet z cukrem, musztardą, pieprzem i kurkumą. Doprowadź do wrzenia i odstaw do wystygnięcia.
Zamarynowane warzywa odsącz dokładnie z solanki i dodajj do marynaty. Wymieszaj dokładnie.
Ułóż w słoiku i przechowuj zamkniętą w lodówce do 2 miesięcy.
Podpowiedzi i notatki
Marynata powinna być spożywana na drugi dzień po przygotowaniu, ale jeśli przyrządzisz ją rano, w porze obiadu będzie już dobra do podania.
Okazja:
Do chleba, Kolacja, Lunch, Obiad
Rodzaj dania:
Przekąska, Przetwory, Sałatka
Słowa kluczowe:
cukinia