Proste warzywne danie na bazie cukinii. Świetne jako samodzielne danie lub dodatek do mięs.
Porcji 4porcje
Czas przygotowania 10 minutyminut
Czas gotowania 20 minutyminut
Czas całkowity 30 minutyminut
Składniki
350gcukinii(po obraniu i oczyszczeniu z gniazd nasiennych)
250gczerwonej papryki
120gcebuli
500mlpassaty pomidorowej lub przecieru
2ząbkiczosnku
1/2łyżeczkimielonego kminku
1łyżeczkasłodkiej papryki w proszku
1/3łyżeczkichili w proszku
1/2łyżeczkisłodkiej papryki wędzonej(opcjonalnie)
1/2łyżeczkimielonego ziela angielskiego
2liście laurowe
sól
pieprz
30mloliwy
50gparmezanuopcjonalnie
Sposób przygotowania
Cukinię obierz i usuń gniazda nasienne. Szczególnie z większej cukinii. Pokrój w kostkę.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na cząstki
Cebulę pokrój w niezbyt drobną kostkę lub piórka.
Na oliwie zeszklij paprykę z cebulą. Gdy lekko zmiękną, dodaj cukinię i przeciśnięty czosnek. Przesmaż kilka minut często mieszając.
Dodaj przyprawy i jeszcze raz przesmaż.
Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, całość zalej passatą lub przecierem pomidorowym. Duś pod przykryciem około 20 minut lub do miękkości warzyw.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na koniec gotowania możesz dodać 2-3 łyżki startego parmezanu i/lub posypać danie na talerzu.