Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
3.70
z
13
głosów
Domowe gofry na krupczatce
Smaczne, lekkie i chrupiące gofry do przygotowania w kilka chwil.
Porcji
9
sztuk
Czas przygotowania
5
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
Czas całkowity
20
minuty
minut
Akcesoria
Gofrownica
Składniki
275
g
mąki krupczatki
1,5 szklanki
2
jajka
125
ml
oleju
1/2 szklanki
180
ml
mleka
150
ml
wody
gazowanej lub zwykłej
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
szczypta
soli
20
g
cukru pudru lub drobnego
Sposób przygotowania
Rozgrzej gofrownicę.
W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą.
Dodaj jajka, olej, mleko oraz wodę i dokładnie wymieszaj.
Wylewaj porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę i piecz do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia.
Upieczone gofry układaj pionowo do odparowania, aby nie zmiękły.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Okazja:
Podwieczorek, Śniadanie
Rodzaj dania:
Do lunchboxa, Mączne, W plener
Słowa kluczowe:
gofry