Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
5
z 1 głosu
Brukselka curry
Szybki i aromatyczny dodatek warzywny do obiadu lub samodzielne danie. Najlepiej smakuje z ryżem.
Porcji
4
porcje
Czas przygotowania
5
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
Składniki
500
g
brukselki
75
g
cebuli
2
ząbki
czosnku
1
cm
kawałek imbiru
1
szt
papryczki zielonego chili
lub mniej wg uznania
1/2
łyżeczki
kolendry
1/2
łyżeczki
kurkumy
1/2
łyżeczki
kminu rzymskiego
1/2
szt
cytryny
1
łyżeczka
liści curry
1
łyżeczka
liści kaffiru
sól i pieprz
do smaku
45
ml
oliwy lub oleju
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek posiekaj w cienkie półtalarki.
Oczyszczone brukselki pokrój w plasterki . Najlepiej zrobić to za pomocą robota kuchennego, co oszczędzi dużo czasu.
Na rozgrzaną patelnię lub szeroki rondel wylej oliwę lub olej. Przesmaż na niej czosnek, posiekane chili i cebulę.
Gdy warzywa zmiękną, dodaj wszystkie przyprawy poza solą i pieprzem i przesmaż aż zaczną intensywnie pachnieć. Uważaj, żeby nie spalić przypraw.
Dodaj posiekaną brukselkę i przesmaż, aż liście lekko zwiotczeją. Podlej 1/2 szklanki wody i duś 10 minut.
Dopraw brukselkę solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
Podawaj z ryżem jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań głównych.
Okazja:
Kolacja, Lunch, Obiad
Rodzaj dania:
Wegańśkie, Wegetariańskie
Słowa kluczowe:
brukselka