Ekspresowe ciasteczka do przygotowania tuż przed podwieczorkiem.
Porcji 15sztuk
Czas przygotowania 5 minutyminut
Czas gotowania 20 minutyminut
Składniki
125gpłatków owsianych
125gmąki pszennej
125gmasła
100mlmiodulub innej substancji słodzącej - złotego syropu, syropu z agawy, syropu klonowego
125gmieszanki orzechów i suszonych owoców
1/2łyżeczkiproszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki ciasteczek umieść w misie malaksera. Zmiksuj kilka razy pulsacyjnie. Masa powinna być dobrze zmieszana, ale nie zmiksowana na gładką pulpę. Powinny być widoczne kawałki bakalii i orzechów.
Formę 20cm x 25cm wyłóż pergaminem i przełóż do niej masę na ciasteczka. Dokładnie dociśnij masę do dna formy.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto pokrój ostrym nożem i pozostaw w jednym kawałku do ostygnięcia. Rozdziel na porcje dopiero po wystygnięciu.