Go Back
Print
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
5
z 1 głosu
Pudding chlebowy
Prosty sposób na wykorzystanie czerstwej chałki lub maślanych bułek. Smaczny i pożywny na słodkie śniadanie, podwieczorek lub deser.
Porcji
9
porcji
Czas przygotowania
15
minutes
mins
Czas gotowania
40
minutes
mins
Składniki
1
duży bochenek chałki lub 8 bułeczek maślanych
czerstwych
6
jajek
850
ml
mleka
100
g
cukru
1
łyżeczka
cynamonu
1
łyżeczka
kardamonu
2/3
łyżeczki
gałki muszkatałowej
50
g
migdałó w słupkach
lub płatki
Sposób przygotowania
Chałkę (koniecznie czerstwą) pokrój w 2cm kostkę i przełóż do formy o wymiarach 20x30cm wyłożonej pergaminem.
Jajka rozmąć z dużej misce.
Dodaj mleko, cukier oraz przyprawy korzenne. Dokładnie wymieszaj.
Przygotowanym płynem zalej chałkę. Dopilnuj, by wszystkie kawałki były zamoczone w mleku. Dociśnij i pozostaw na 15 minut aż bułka wchłonie cały płyn.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Posyp pudding migdałami i piecz około 40 minut lub do momentu aż łatnie się zarumieni i wyrośnie.
Przestudź. Pudding podawaj lekko ciepły lub w temperaturze pokojowej.
Okazja:
Deser, Podwieczorek, Śniadanie
Rodzaj dania:
Ciasta, Dla Dzieci, Do lunchboxa, Zero Waste