Bagietki o pełnym smaku najlepszego pieczywa. Dobrze wypieczone są chrupiące i rumiane.
Porcji 6sztuk
Czas przygotowania 1 godzinagodzinę30 minutyminut
Czas gotowania 15 minutyminut
Składniki
750gmąki pszennej typ 550-650
500mljasnego piwa
7gsuszonych drożdżylub 20g świeżych
1,5łyżeczkisoli
10mloliwy
Sposób przygotowania
Mąkę przesiej do miski lub misy robota kuchennego. Dodaj drożdże oraz sól. Jeśli używasz świeżych drożdży, zrób prosty rozczyn i dopiero gdy wyrośnie dodaj do mąki.
Stopniowo dolewaj piwo w temperaturze pokojowej, jednocześnie zarabiając ciasto.
Dodaj oliwę i wyrabiaj około 10 minut, do uzyskania jednolitej, gładkiej i elastycznej konsystencji. Na tym etapie ciasto powinno wydawać się dość luźne, klejące, ale nie rozlewające się, ani płynne. Przykryj folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstaw na około 1-1,5h do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę i podziel na 6 równych części.
Każdy kawałek krótko zagnieć, rozpłaszcz na podłużny kształt, a następnie zawiń 1/3 część ciasta z góry do środka. Powtórz czynność od dołu, sklej łączenie i rolując, rozciągnij wałeczek na długość około 30 cm. Układaj na formie do bagietek lub zwykłej wyłożonej pergaminem. Oddziel jedną bagietkę od drugiej fałdą papieru, aby się nie posklejały.
Przykryj ściereczką i pozostaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. w tym czasie rozgrzej piekarnik do 230 stopni C.
Wyrośnięte bagietki natnij ostrym nożem ukośnie i piecz około 12-15 minut, najlepiej z parą lub do uzyskania ładnie wypieczonych bagietek.