Składniki zaczynu zagnieć. Nie trzeba długo wyrabiać, tylko do uzyskania jednolitego ciasta.
Przykryj folią spożywczą lub talerzem i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Zaczyn może pozostać w lodówce do 36 godzin.
Jeśli przygotujesz zaczyn rano, wieczorem możesz przygotować ciasto właściwe. Następnego dnia rano upieczesz kajzerki.
Ciasto właściwe - dzień 2
Wyjmij zaczyn z lodówki na 1 godzinę przed dalszą pracą.
Do zaczynu dodaj wszystkie składniki ciasta podstawowego (oprócz oleju) i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Tu dobrze byłoby wyrabiać ciasto około 10-15 minut lub w robocie kuchennym.
Skrop miskę olejem i włóż do niej ciasto.
Ponownie przykryj ciasto folią lub talerzem i wstaw do lodów na 12h.
Pieczenie
Ciasto wyjmij z lodówki na 1 godzinę przed dalszą pracą.
Krótko zagnieć ciasto i podziel je na 8 części.
Z każdej porcji uformuj wałeczki długości około 30cm. Zrób luźny pojedynczy supełek na środku. Jeden koniec zawiń do środka od góry (ten wychodzący ze spodu), a drugi od dołu. Możesz też uformować okrągłe bułeczki i naciąć je w 4-5 miejscach.
Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Najlepiej z parą (z funkcją pary lub umieszczonymi na spodzie piekarnika kostkami lodu lub naczyniem z zimną wodą).
Piecz kajzerki przez 12-15 minut.
Ostudź na kratce.
Uwagi do przepisu
130g mąki to około 1 szklanki
Jeśli przygotujesz zaczyn rano, wieczorem możesz przygotować ciasto właściwe. Następnego dnia rano upieczesz kajzerki.
Jeśli nie posiadasz piekarnika z funkcją pieczenia parowego, umieść naczynie z zimną wodą lub kilkoma kostkami lodu na samym dole. W ten sposób uzyskasz odpowiedni stopień wilgotności podczas pieczenia, a bułeczki będą bardziej chrupiące.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy