Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
3
z
10
głosów
Pancakes na zakwasie
Sprytny sposób na użycie nadmiaru domowego zakwasu chlebowego
Porcji
4
porcji
Czas przygotowania
5
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
Czas całkowity
20
minuty
minut
Składniki
200
g
dojrzałego zakwasu
2
jajka
100
ml
mleka
100
g
mąki pszennej
1/2
łyżeczki
proszku do pieczenia
szczypta
soli
1
łyżeczka
cukru
50
ml
oliwy
lub oleju
Sposób przygotowania
Do zakwasu dodaj 2 jajka i wymieszaj razem.
Stopniowo dolewaj mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, do uzyskania ciasta o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.
Dopraw szczyptą soli i cukru według uznania. Placki mogą być zarówno podane ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.
Smaż na niewielkiej ilości oliwy lub oleju na złoty kolor z obu stron.
Okazja:
Podwieczorek, Śniadanie
Rodzaj dania:
Dla Dzieci, Pomysłowe, W plener, Zero Waste