Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
5
z
2
głosów
Zupa pomidorowa z makaronem
Najprostsza wersja ulubionej zupy naszych milusińskich i nie tylko. Pyszna i zdrowa
Porcji
3
porcje
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Składniki
400
g
pomidorów
lub pomidorów z puszki
0,75
l
bulionu warzywnego
lub drobiowego
20
ml
oliwy
1
ząbek
czosnku
1/3
łyżeczki
suszonej bazylii
sól
pieprz
120
g
makaronu
dowolnego
koperek
do podania
1
szczypta
cukru
opcjonalnie
Sposób przygotowania
Pomidory włóż na 10s do wrzącej wody, a następnie przełóż do zimnej i obierz ze skórki. Pokrój.
Obrane ze skórki i pokrojone pomidory lub pomidory z puszki przesmaż z posiekanym czosnkiem na oliwie kilka minut.
Przesmażone pomidory zalej gorącym bulionem i gotuj około 10 minut.
Całość zmiksuj, aby pozbyć się kawałków pomidorów.
Dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią i opcjonalnie cukrem.
Ponownie podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
Ugotuj ulubiony makaron zgodnie z sugestią producenta.
Podawaj zupę z makaronem i świeżym koperkiem. Możesz podać także gęstą śmietanę lub zabielić zupę w garnku.
Okazja:
Obiad, Zupy
Rodzaj dania:
Dla Dzieci, Kuchnia Polska, łatwe
Słowa kluczowe:
pomidory