Go Back
Print
Recipe Image
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
5
z
3
głosów
Omlet z cukinią i pecorino
Prosty letni omlet idealny na lekkie śniadanie lub szybki lunch.
Porcji
2
porcje
Czas przygotowania
5
minutes
mins
Czas gotowania
10
minutes
mins
Składniki
4
sztuki
jajka
z wolnego chowu lub ekologiczne
250
g
cukinia
20
g
pecorino romano
ser
1
ząbek
czosnku
10
ml
oliwy EV
szczypta
soli
szczypta
pieprzu
kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania
Na oliwie przesmaż pokrojoną w półtalarki cukinię. W trakcie smażenia dodaj drobno posiekany czosnek i oprósz cukinię solą i pieprzem.
Rozmąć jajka i delikatnie je ubij rózgą kuchenną.
Na zrumienioną cukinię wylej jajka. Smaż na niewielkim ogniu od czasu do czasu podważając lekko omlet łopatką,
Ścięty w 3/4 omlet posyp serem pecorino i dosmaż całość. W tym momencie można na chwilę przykryć omlet pokrywką, by ser łatwiej się roztopił.
Posyp bazylią i opcjonalnie oprósz dodatkowym pieprzem.
Jedna porcja zawiera około:
Kalorie:
302
kcal
|
Carbohydrates:
5.9
g
|
Białko:
19.7
g
|
Fat:
21.8
g
|
Tłuszcze nasycone:
7.1
g
|
Fiber:
1.6
g
|
Cukier:
3
g
Okazja:
Lunch, Śniadanie
Rodzaj dania:
Fit, Na szybko
Słowa kluczowe:
cukinia, jajka, pecorino