Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
5
z 1 głosu
Kurczak w glazurze miodowo czosnkowej
Prosty przepis na danie obiadowe, które pokocha cała Twoje rodzina!
Porcji
4
porcje
Czas przygotowania
5
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
Składniki
400-500
g
piersi z kurczaka
bez skóry i kości
10
g
mąki pszennej
2-3
ząbki
czosnku
20
g
płynnego miodu
naturalnego
sól i pieprz
1-2
gałązki
tymianku
20
g
masła
Sposób przygotowania
Każdą z piersi kurczaka przecinamy wzdłuż, aby powstały 4 porcje, a plastry mięsa były nieco cieńsze. Wówczas szybciej się smażą.
Mięso oprószamy solą i pieprzem, a następnie mąką pszenną.
Połowę masła roztapiamy na patelni, a gdy się roztopi, smażymy mięso z obu stron na złoty kolor.
Gdy mięso smaży się już z drugiej strony, dodajemy posiekany czosnek i tymianek.
Pod koniec smażenia dodajemy miód i podlewamy ok 60-100ml wody. Doprowadzamy do wrzenia.
Doprawiamy do smaku i zdejmujemy z ognia. Dodajemy resztę masła i mieszamy aż się połączy z sosem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Jedna porcja zawiera około:
Serving:
150
g
|
Kalorie:
193.75
kcal
|
Carbohydrates:
6.56
g
|
Białko:
28.25
g
|
Fat:
6.03
g
|
Tłuszcze nasycone:
2.73
g
|
Fiber:
0.15
g
|
Cukier:
4.1
g
Podpowiedzi i notatki
Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, użyj odpowiedniej mąki.
Okazja:
Danie główne, Obiad
Rodzaj dania:
Mięsa, Na szybko
Słowa kluczowe:
czosnek, danie z kurczaka, kurczak, miód