Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
5
z
3
głosów
Krem z soczewicy i batatów
Aksamitna zupa krem w orientalnym stylu.
Porcji
4
porcje
Czas przygotowania
5
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Składniki
300
g
batat
100
g
cebula
200
g
żółtej soczewicy
może być czerwona
2
ząbki
czosnku
1300
ml
bulionu warzywnego
lub wody
20
g
koncentratu pomidorowego
1/2
łyżeczki
garam masala
1/2
łyżeczki
kurkumy
1/2
łyżeczki
mielonego imbiru
1/2
łyżeczki
słodkiej mielonej papryki
sól i pieprz
50
g
naturalnego skyru
lub gęstego jogurtu naturalnego
5
ml
oliwy EV
Sposób przygotowania
Batata i cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Na oliwie przesmaż pokrojone warzywa i posiekany czosnek.
Dodaj soczewicę oraz przyprawy.
Zalej bulionem lub wodą i gotuj 15-20 minut, do miękkości. Pięć minut przed końcem gotowania dodaj koncentrat pomidorowy.
Zmiksuj na gładki krem.
Ponownie postaw na ogniu i podgrzej chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj z kleksem jogurtu.
Jedna porcja zawiera około:
Serving:
485
g
|
Kalorie:
282.25
kcal
|
Carbohydrates:
44.25
g
|
Białko:
16.25
g
|
Fat:
3
g
|
Tłuszcze nasycone:
0.25
g
|
Fiber:
3.25
g
|
Cukier:
6.75
g
Podpowiedzi i notatki
Po użyciu roślinnego jogurtu, zupa będzie daniem wegańskim.
Kaloryczność porcji została wyliczona z uwzględnieniem wody zamiast bulionu.
Okazja:
Lunch, Obiad
Rodzaj dania:
Wegetariańska, Zupa
Słowa kluczowe:
bataty, soczewica