Tarta róża z porem i boczkiem.

Róże to jedne z tych kwiatów, którymi mogę otaczać się nieustannie…


Pomysł na tę tartę narodził się nagle… Łączy w sobie tyle skrajności… Jest prosta, a zarazem niecodzienna. Zwyczajna i jednocześnie wyjątkowa… Pełna niewyszukanych składników, a jednak jedzenie jej sprawiło nam wiele przyjemnych doznań. No i te kolory… Soczysta zieleń porów zerwanych o poranku, brązy boczku pachnącego dymem i polskimi górami, a wszystko to muśnięte bielą złamaną szczyptą gałki muszkatołowej… Możecie wierzyć, lub nie, ale nawet danie z najprostszych składników może zachwycić wyglądem i smakiem bardziej niż zamorskie przysmaki jeśli tylko pozwolimy im się wykazać.

 

No ratings yet

Tarta róża z boczkiem i porem

Efektowna tarta na bazie kruchego ciasta
Porcji 12 os.
Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania 45 minutes
Czas całkowity 1 hour 15 minutes

Składniki

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie do tarty:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • biały pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • ziele angielskie
  • 15-20 g startego żółtego sera o wyraźnym smaku
  • 2 młode pory
  • 30 dkg wędzonego boczku

Sposób przygotowania

Ciasto:

  • Schłodzone masło kroimy w kostkę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone masło i łączymy palcami. Dodajemy żółtka i sól i zagnieść ciasto. Tajemnica przygotowania dobrego kruchego ciasta polega na tym, by zagnieść je jak najszybciej. Długie ugniatanie i wyrabianie sprawi, że będzie ciężkie i "niekruche".  Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię i odstawiamy na dolną półkę lodówki na 1/2-1 godzinę do schłodzenia.
  • Formę do tarty lekko natłuszczamy oliwą. Ja używam w tym celu pędzelka. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy cienko na odpowiednią wielkość i przekładamy do formy. Nie przejmujmy się, jeśli brzegi wystają poza foremkę. Tak powinno być. Dzięki temu ciasto podczas pieczenia nie spłynie z brzegów. Całą powierzchnię przykrywamy papierem do pieczenia i gotowania Saga i wysypujemy na wierzch suchy groch. Dzięki temu zabiegowi ciasto zachowa swój kształt i nie wybrzuszy się podczas pieczenia. Tak przygotowany spód tarty wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-30 minut. Ja stawiam foremkę na większej blaszce, dzięki temu łatwiej wyjmuję podpieczony spód, a odklejające się skrawki z brzegów nie brudzą piekarnika. Gdy brzegi lekko się zezłocą, wyjmujemy z piekarnika, usuwamy papier z grochem i odstawiamy.

Nadzienie.

  • Z porów usuwamy wierzchnie, zniszczone liście i odcinamy tę część przy korzonku, która zespala warzywo. Lekko nacinając każdy listek, rozkładamy pora na części pierwsze i dokładnie myjemy. W szerokim garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy pory. Wyjmujemy łyżką cedzakową, gdy staną się lekko miękkie i elastyczne.
  • Boczek kroimy na cienkie, długie plastry i podsmażamy na suchej patelni. Nie powinien być zbyt suchy i twardy, więc nie należy go smażyć zbyt długo.

Sos.

  • Przygotowujemy tradycyjny sos beszamelowy. W tym celu roztapiamy masło w garnku. Następnie wsypujemy mąkę i dokładnie łączymy ze sobą. Mąka powinna się zagotować, ale nie może zbrązowieć, ponieważ chcemy przygotować biały sos. Zmniejszamy płomień pod garnkiem i wlewamy stopniowo chłodne mleko stale i energicznie mieszając, najlepiej trzepaczką, by nie powstały grudki. Jeśli przypadkiem tak się stało, możemy uratować sos przecierając go przez sito. Po wymieszaniu wrzucamy do sosu 2 kulki ziela angielskiego, doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo zmielonej. Gotujemy na niewielkim ogniu często mieszając aż odpowiednio zgęstnieje. Zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy pod przykryciem,. by lekko przestygł. Do letniego sosu dodajemy starty żółty ser, który rozpuści się w piekarniku.

Finalne starcie przed podaniem, czyli dekorowanie tarty.

  • Na podpieczony spód rozsmarowujemy sos i układamy w nim naprzemiennie pory i boczek tworząc coś na kształt płatków róży. Jeśli boczek jest "wysoki", można przekroić plastry wzdłuż, by nie wystawały zbyt wysoko ponad pory. Gotową tartę zapiekamy około 20 minut w nagrzanym piekarniku. Podajemy na ciepło.
Okazja: Danie główne, Wypieki
Rodzaj dania: Kuchnia Europejska

 


Join the Conversation

  1. Za sam wygląd szostka z plusem :-)))
    A pewnie i smaczna…

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję za miły komentarz. Cieszę się, że się podoba. Smaczne też było :)

  2. ale to suuuper wyglada, mam taki boczek w kawalku, od kani chyba.. powinien byc ok nie? baaaardzo oryginalne podanie, na pewno skorzystam, dzieki:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close