Wytrawna zupa cytrynowa z kurczakiem

Wytrawna zupa cytrynowa – lekka, o wyraźnym kwaskowym smaku cytryny. Kremowa, delikatna i wyjątkowa. Idealna na specjalne okazje i świąteczne dni. Łagodny ryż i pieczony kurczak z nutą imbiru świetnie komponują się z zupą i łagodzą jej wyrazisty smak.

Nie będzie grzybowej? To może barszczyk? Śliwkowa?… Cokolwiek?

Będzie cytrynowa – oświadczyłam któregoś roku i widziałam zdziwienie na twarzach rodziny. Wtedy to danie wydawało im się nie mniej egzotyczne jak ostrygi. Tego dnia z duszą na ramieniu podawałam na stół talerze z zupą w słonecznym kolorze. Pachniała i wyglądała bajecznie. Nie miałam jednak pojęcia, czy uda jej się sprostać wyzwaniu i zastąpić ukochaną grzybową…

Po chwili już wiedziałam, że żadna inna nie wywołałaby takiej eksplozji smaków. Od tamtej pory „cytrynową” robiłam wielokrotnie i za każdym razem wywołuje te same uśmiechy na twarzach.

Czas przygotowania: 3h

Ilość porcji: 4-5

Składniki:

  • 350g włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler)
  • 300g kurczaka rosołowego
  • 10g kłącza imbiru
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 4-5 ziaren pieprzu
  • Sól
  • 200g ryżu
  • 500g piersi kurczaka
  • 2 jajka
  • 120g cytryny (1 owoc)
  • 2g imbiru w proszku
  • 2g białego pieprzu
  • 2g kurkumy
  • 100g kremówki

Przygotowanie:

  • Włoszczyznę, imbir, przyprawy i mięso rosołowe zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu 2 godziny.
  • Gotowy rosół odcedzić. Do zupy potrzebujemy 1 litr.
  • Ryż ugotować.
  • Piersi z kurczaka natrzeć imbirem i białym pieprzem. Obsmażyć na grillowej patelni, a następnie piec w piekarniku w temperaturze 200oC przez 20 minut.
  • Z cytryny zetrzeć skórkę, a sok wycisnąć.
  • Białka ubić na pianę. Stale ubijając dodać żółtka, skórkę i sok z cytryny.
  • Masę zahartować ½ szklanki ciepłego (nie gorącego) rosołu. Całość przelać do garnka z resztą rosołu i doprawić kurkumą.
  • Podgrzać do zgęstnienia. Nie doprowadzać do wrzenia!
  • Podawać z ryżem i kurczakiem, z kleksem bitej śmietany.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Wyglada naprawde apetycznie, a jestem pewien że jeszcze lepiej smakuje:)

  2. Kupuję wszystko co z kurczakiem. Świetnie wymyślone ! :)

  3. Tak zaintrygował mnie ten prze[is swoją ciekawościa smaku, że musiałam to danie przyrządzić. Bardzo dobre i ciekawe połączenie smaków. Fajnie dobrane przyprawy. Ja używam przypraw z NPS-MIX, dostepne sa w ich sklepie internetowym www,najlep szeprzyprawyswiata.pl
    Posiadają w ofercie bardzo m.in. dobra kurkumę i różnego radzaju pieprz

  4. Ale smakowicie to wygląda! Już niedługo zagości w kuchni:)

  5. Łał! nigdy nie jadłam cytrynowej zupy! prezentuje się świetnie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close