Wytrawny naleśnik dutch baby z pieczonymi pomidorami

Jest tak ciepło, że nie sposób wyobrazić sobie przygotowywanie potrwa wymagających długiego gotowania. Nie wiem jakie zwyczaje panują w Waszych domach, ale u mnie w okresach tropikalnych upałów stołujemy się zazwyczaj sałatkami i daniami, których przygotowanie zajmuje nie więcej niż kilkanaście minut…

Pisząc to jednak, uświadamiam sobie właśnie, że przecież dokładnie tak samo gotuję przez resztę roku… Dowodzi to tylko temu, że moja kuchnia jest nie tylko uniwersalna pod względem okazji, ale też pory roku. To chyba zaleta.

W każdym razie taki pieczony naleśnik dutch baby jest dobrym pomysłem nie tylko na śniadanie. W dniach, kiedy apetyty raczej nie dopisują ze względu na wysokie temperatury, może być lekkim lunchem, albo nawet szybkim obiadem. Polecam go szczególnie teraz, bo chociaż pomidory są dostępne przez cały rok, to właśnie teraz są najlepsze – słodkie i pachnące promieniami słońca.

A dutch baby, jak to dutch baby – to musi być smaczne! Nie ważne więc, o jakiej porze przyjdzie na niego ochota.

wytrawny dutch baby z pieczonymi pomidorami

Wytrawny dutch baby z pieczonymi pomidorami

Czas przygotowania: 10 minutes
Czas gotowania: 20 minutes
Czas całkowity: 30 minutes
Okazja: Śniadanie
Porcji: 2

Składniki

  • 3 jajka
  • 80 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta grubo mielonego pieprzu
  • szczypta cukru
  • 250 g pomidorków koktajlowych na gałązce
  • 20 g klarowanego masła
  • 25 ml oliwy
  • gałązka świeżej baylii
  • dodatkowy pieprz i sól do doprawienia pomidorków

Przygotowanie krok po kroku

  • Piekarnik rozgrzej do 220ºC.
  • Jajka, mąkę, mleko, 1/3 łyżeczki soli, sporą szczyptę pieprzu oraz cukier umieść w blenderze i miksuj aż masa będzie gładka i dobrze napowietrzona.
  • Na ogniu postaw żeliwną patelnię o średnicy około 22cm (lub inną ciężką, którą można wstawić do piekarnika) i dobrze ją rozgrzej. W międzyczasie ułóż pomidorki razem z gałązką w niewielkim naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i oprósz solą i pieprzem.
  • Na rozgrzanej patelni roztop klarowane masło i wylej przygotowane ciasto naleśnikowe. Od razu wstaw patelnię do piekarnika razem z przygotowanymi pomidorami.
  • Całość piecz 15-20 minut lub do momentu aż naleśnik będzie zarumieniony i wyrośnięty. Wyjmij i pozostaw na kilka minut, aby dutch baby spektakularnie opadł. W powstałym wgłębieniu ułóż upieczone pomidorki i polej powstałym pod nimi sosem.
  • Udekoruj świeżą bazylią i podawaj. Świetnie smakuje także ze świeżą mozzarellą
Wypróbowałeś przepis?Dodaj zdjęcie i wspomnij @Osmykolorteczy lub oznacz #osmykolorteczy!

 

Smacznego!

wytrawny dutch baby z pieczonymi pomidorami

0

2 Odpowiedzi

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu