Wytrawny naleśnik dutch baby z pieczonymi pomidorami

Jest tak ciepło, że nie sposób wyobrazić sobie przygotowywanie potrwa wymagających długiego gotowania. Nie wiem jakie zwyczaje panują w Waszych domach, ale u mnie w okresach tropikalnych upałów stołujemy się zazwyczaj sałatkami i daniami, których przygotowanie zajmuje nie więcej niż kilkanaście minut…

Pisząc to jednak, uświadamiam sobie właśnie, że przecież dokładnie tak samo gotuję przez resztę roku… Dowodzi to tylko temu, że moja kuchnia jest nie tylko uniwersalna pod względem okazji, ale też pory roku. To chyba zaleta.

W każdym razie taki pieczony naleśnik dutch baby jest dobrym pomysłem nie tylko na śniadanie. W dniach, kiedy apetyty raczej nie dopisują ze względu na wysokie temperatury, może być lekkim lunchem, albo nawet szybkim obiadem. Polecam go szczególnie teraz, bo chociaż pomidory są dostępne przez cały rok, to właśnie teraz są najlepsze – słodkie i pachnące promieniami słońca.

A dutch baby, jak to dutch baby – to musi być smaczne! Nie ważne więc, o jakiej porze przyjdzie na niego ochota.

wytrawny dutch baby z pieczonymi pomidorami

No ratings yet

Wytrawny dutch baby z pieczonymi pomidorami

Porcji 2
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Czas całkowity 30 minutes

Składniki

  • 3 jajka
  • 80 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta grubo mielonego pieprzu
  • szczypta cukru
  • 250 g pomidorków koktajlowych na gałązce
  • 20 g klarowanego masła
  • 25 ml oliwy
  • gałązka świeżej baylii
  • dodatkowy pieprz i sól do doprawienia pomidorków

Sposób przygotowania

  • Piekarnik rozgrzej do 220ºC.
  • Jajka, mąkę, mleko, 1/3 łyżeczki soli, sporą szczyptę pieprzu oraz cukier umieść w blenderze i miksuj aż masa będzie gładka i dobrze napowietrzona.
  • Na ogniu postaw żeliwną patelnię o średnicy około 22cm (lub inną ciężką, którą można wstawić do piekarnika) i dobrze ją rozgrzej. W międzyczasie ułóż pomidorki razem z gałązką w niewielkim naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i oprósz solą i pieprzem.
  • Na rozgrzanej patelni roztop klarowane masło i wylej przygotowane ciasto naleśnikowe. Od razu wstaw patelnię do piekarnika razem z przygotowanymi pomidorami.
  • Całość piecz 15-20 minut lub do momentu aż naleśnik będzie zarumieniony i wyrośnięty. Wyjmij i pozostaw na kilka minut, aby dutch baby spektakularnie opadł. W powstałym wgłębieniu ułóż upieczone pomidorki i polej powstałym pod nimi sosem.
  • Udekoruj świeżą bazylią i podawaj. Świetnie smakuje także ze świeżą mozzarellą
Okazja: Śniadanie

 

Smacznego!

wytrawny dutch baby z pieczonymi pomidorami

Join the Conversation

  1. Świetny pomysł! Uwielbiam takie niebanalne przeróbki klasycznych potraw :)

  2. najlepszy na swiecie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close