Zapiekanka warzywna – lekkie danie obiadowe nie tylko dla wegetarian

Zapiekanka warzywna to pojęcie bardzo szerokie, ale najlepiej opisuje to, czym jest to danie. Jeśli nie macie piekarnika możecie przygotować je w głębokim rondlu na kuchence lub w kociołku nad ogniem.

Właściwie taka zapiekanka warzywna mogłaby być nazwana bigosem warzywnym lub leczo i nazwa byłaby równie trafna. Możemy się więc umówić, że nazwa tego dania będzie czysto umowna.

W każdym razie danie to jest naprawdę wyborne, a do tego wyjątkowo lekkie i pożywne. Plusem jest, że miska wypełniona po brzegi nie przekroczy 300 kcal. Lubię takie dania z jeszcze jednego powodu. To świetny sposób na wykorzystanie resztek warzyw zalegających w lodówce. W niemal każdej znajdzie się kawałek selera, ostatnia marchewka, czy przejrzałe pomidory. U mnie na przykład zawsze zostaje kawałek bakłażana i taka zapiekanka jest dla niego idealnym miejscem.

Jak pewnie zauważycie podczas czytania przepisu, zapiekanka jest daniem wegetariańskim, a nawet wegańskim więc jeśli szukacie dania odpowiedniego dla osób nie jedzących mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, to jesteście w dobrym miejscu. Jestem pewna, że przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom. Co więcej, może być nie tylko głównym daniem, ale też świetnie sprawdzi się jako warzywny dodatek do potraw mięsnych na ciepło lub zimno. W sezonie zbliżających się przyjęć wakacyjnych będzie dobra i w plenerze i w domowym zaciszu.

lekka zapiekanka warzywna

No ratings yet

Zapiekanka warzywna

Danie kuchni wschodniej. Nie tylko dla wegetarian i wegan.
Porcji 6 porcji
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina 30 minuty

Składniki

  • 200 g marchew
  • 150 g seler
  • 120 g cebuli
  • 350 g bakłażan
  • 300 g fasolka szparagowa zielona lub żółta
  • 500 g młoda kapusta
  • 150 g papryka
  • 400 g pomidorów z puszki lub świeżych
  • 30 ml oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 szt liście laurowe
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  • Marchew, seler i cebulę obierz, Obierki zalej 1 litrem wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy i zagotuj. Gotuj 20-30 minut, a następnie odstaw pod przykryciem.
  • Wszystkie warzywa (oprócz kapusty) pokrój w 1cm kostkę i kolejno przesmaż na oliwie. Przesmażone warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Kapustę pokrój na cząstki i obsmaż na tej samej patelni.
  • Do naczynia żaroodpornego dodaj pomidory z puszki lub świeże pokrojone na kawałki oraz oczyszczoną fasolkę szparagową i zalej odcedzonym wywarem z obierek.
  • Oprósz solą i obficie pieprzem. Dodaj posiekany czosnek.
  • Ułóż cząstki kapusty lekko wciskając je w warzywa.
  • Piecz w 190 stopniach pod przykryciem 30 minut, a następnie bez pokrywki 15 minut.
  • Podawaj jako osobne danie lub jako dodatek warzywny.

Jedna porcja zawiera około:

Kalorie: 152kcal | Carbohydrates: 17.83g | Białko: 5.17g | Fat: 5g | Tłuszcze nasycone: 0.67g | Fiber: 7.33g | Cukier: 11g

Podpowiedzi i notatki

Danie można też przygotować na kuchence dusząc warzywa pod przykryciem lub w kociołku nad ogniskiem lub rusztem.
Okazja: Kolacja, Obiad
Rodzaj dania: Fit, Wegańśkie, Wegetariańskie
Słowa kluczowe: bakłażan, cebula, kapusta, marchew, pomidory, seler

zapiekanka warzywna ukrainska

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close