Zapiekany makaron z serem – mac & cheese

Najprostsze zawsze sprawia najwięcej przyjemności…
Makaron z serem – góra makaronu i sera, szczypta świeżych ziół i w zaledwie kilka chwil możemy cieszyć się pysznym i sycącym posiłkiem.

Co lubię w takich daniach? Przede wszystkim to, że łatwo i szybko się je przygotowuje, a także, że za każdym razem mogę wzbogacić je innym zestawem przypraw i ziół, przez co mimo, że takie same, są zupełnie inne.

Wydawałoby się, że to absolutnie hit zimowych miesięcy. Ciężki sos, ciągnący ser i stos makaronu. Ja uważam, że smakuje równie dobrze letnią porą, szczególnie, że bezkarnie można dosypywać świeżych ziół do smaku, co zupełnie zmienia charakter tego dania. No i porcje nieco inne, bo podczas gdy w grudniu najlepiej smakuje wyjadane z obszernego naczynia łyżką, dziś „do twarzy” mu w zgrabnych kokilkach.

5 z 3 głosów

Zapiekany makaron z serem

Porcji 4 os.
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 40 minuty

Składniki

  • 250 g grubego makaronu np rurki kolanka itp
  • 200 g startych serów cheddar, grana padano, gouda
  • 400 ml zimnego mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół - majeranku i tymianku
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania

  • Makaron ugotowałam w osolonym wrzątku "al dente".
  • Cebulę drobno posiekałam i zeszkliłam na maśle nie rumieniąc jej. Całość oprószyłam mąką.
  • Mieszając podsmażyłam kilka minut nie dopuszczając do zrumienienia. Następnie do zasmażki stopniowo dolewałam zimnego mleka, energicznie mieszając trzepaczką, by zapobiec powstaniu grudek w sosie. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i gotowałam na najmniejszym ogniu przez około 10 minut, często mieszając. Gotowy sos odstawiłam do lekkiego przestudzenia.
  • Sery starłam na tarce. 1/2 szklanki sera odłożyłam do posypania.
  • Zioła drobno posiekałam.
  • Do ciepłego, ale nie gorącego beszamelu dodałam ser i zioła i dokładnie wymieszałam.
  • Na koniec połączyłam makaron z sosem i przełożyłam do kokilek. Makaron posypałam resztę sera i wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 200°C na około 20 minut, do chwili aż ser z wierzchu się zrumieni.
Okazja: Danie główne
Rodzaj dania: Wegetariańska

Join the Conversation

  1. Przypomniały mi się czasy studenckie i makaron z goudą :D

    1. Małgosia Author says:

      Ja za czasów studenckich notorycznie jadłam śmietankową fantazję z bułą :D

  2. mniam, mniam wygląda smacznie

    1. Małgosia Author says:

      Bo takie było :)

  3. ale tu pyszniutko:) mniam mniam:)

    1. Małgosia Author says:

      Zapraszam więc jak najczęściej :D

  4. Proste i dobre takie dania uwielbiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close