Zupa pieczarkowa z klopsikami z indyka - krem z pieczarek

Zupa pieczarkowa z klopsikami z indyka

Przez ostatni tydzień było tak słodko, że zatęskniłam za prostą zupą. Wprawdzie czasy gdy pieczarki traktowaliśmy jako towar z górnej półki już minęły, ale zupa z nich jest wyjątkowo smaczna i pożywna. Jeśli tak jak ja dodacie do niej oprócz warzyw klopsiki, może z powodzeniem stanowić kompletny obiad lub sycącą i rozgrzewającą kolację.

Zupę pieczarkową przygotowuje się bardzo szybko, jest tania i smaczna, a podana w niewielkich miseczkach, przyozdobiona podsmażonymi na złoty kolor plasterkami pieczarek oraz świeżymi ziołami może stanowić eleganckie danie na wyjątkowe okazje. Warto zamienić czasami tradycyjny rosół na zupę w formie kremu. Takie rozwiązanie z pewnością pozwoli zaoszczędzić Wam sporo czasu. Zupę z powodzeniem można przygotować wcześniej, a bezpośrednio przed podaniem podgrzać i udekorować.

Klopsiki można oczywiście przygotować z każdego rodzaju mięsa mielonego, jednak według mnie do kremowej zupy pieczarkowej najlepiej pasują te z dobrej jakości mięsa drobiowego. W moim przypadku jest do mięso z indyka. Jeśli natomiast zdecydujecie się nie podawać do zupy klopsików, otrzymacie pyszną zupę w wersji wegetariańskiej.

Składniki:

(4-5 porcji)

  • 500g pieczarek
  • 250g ziemniaków
  • 10cm jasnej części pora
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki śmietany 12-18% lub jogurt
  • listki kolendry do podania
  • 1-1,5l wody lub bulionu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do mięsa dodaj jajko, bułkę tartą, mieloną kolendrę, sól i pieprz i wymieszaj do powstania jednolitej masy. Formuj niewielkie kulki i podsmaż w garnku na 1-2 łyżkach oliwy na złoty kolor z każdej strony.
  • Usmażone klopsiki wyjmij z garnka i odłóż na bok.
  • W tym samym garnku zeszklij posiekanego pora, czosnek i seler.
  • Gdy zmiękną dodaj pokrojone pieczarki i ziemniaki.
  • Kilka pieczarek możesz odłożyć, a następnie pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie lub maśle na złoty kolor i posypać zupę na talerzu. W takiej formie przypominają chipsy.
  • Podsmaż chwilę aż całość zmięknie.
  • Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i podlej bulionem lub wodą. W zależności od tego jaką konsystencję zupy chcesz osiągnąć dodaj więcej lub mniej płynu. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut do miękkości.
  • Usuń ziele angielskie i liść laurowy, dopraw solą i pieprzem do smaku i zmiksuj całość blenderem na krem.
  • Ponownie doprowadź do wrzenia.
  • Zupę zabiel śmietaną lub jogurtem.
  • Podawaj z klopsikami, chipsami z pieczarek, posypane natką kolendry lub pietruszki.

Smacznego!

3 Odpowiedzi

  1. Bardzo lubię zupę pieczarkową, szczególnie podaną w formie kremu (albo Gorącego Kubka – choć to nie to samo ;)). Tylko mam zawsze dylemat co do niej podać bo ani makaron jakiejkolwiek maści, ani ryż mi do niej nie pasują, ze względu na jej delikatność. Pulpeciki – fajna sprawa, nadal delikatnie ale już bardziej sycąco.

  2. Ulubiona zupa z dzieciństwa :) My zupy robimy na filtrowanej wodzie, mamy filtr molekularny z naturalną mineralizacją i od razu czuć to w smaku zupie, zupa od razu ma głębszy smak no i jest zdrowsza. :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *