Babka gotowana waniliowa

Babka to nieodłączny element Wielkanocy. Być może właśnie dlatego najbardziej kojarzą mi się z wiosną i teraz wydają mi się najsmaczniejsze, a  babka gotowana to już prawdziwy majstersztyk pośród babek. Niby nic szczególnego, żadna z niej haute cuisine, ale ma w sobie coś wyjątkowego, być może to przez proces jej przygotowania, nie wiem.

Przepis ten polubią z pewnością osoby, które mają utrudniony dostęp do piekarnika. Doświadczyłam tego kilka lat temu, gdy mój stary wierny piekarnik odmówił posłuszeństwa. Powstał wówczas pyszny torcik czekoladowy gotowany na parze,a teraz dołącza do niego babka gotowana – prosta, biała, waniliowa.

Babka gotowana jest bardzo delikatna w smaku, o konsystencji przypominającej piaskowe ciasta. Zdecydowanie polecam polanie ją ciemną czekoladą, ale oprószona cukrem pudrem będzie równie wyśmienita.

 

Babka gotowana waniliowa
Czas Przygotowania
15 mins
Czas Gotowania
1 hr 10 mins
Czas Całkowity
1 hr 25 mins
 

Waniliowa babka z polewą czekoladową. Przygotujesz ją bez użycia piekarnika.

Rodzaj Dania: Wypieki
Ilość Porcji: 10 os.
Składniki
  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 strąk wanilii
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g ciemnej czekolady
Przygotowanie krok po kroku
  1. Miękkie masło utrzyj z cukrem i wydrążonymi nasionkami wanilii na puch.
  2. Stopniowo dodawaj po jednym jajku, za każdym razem ubijając do połączenia się składników.
  3. Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj w dwóch porcjach do ubitej masy maślano-jajecznej. Wymieszaj za pomocą łopatki tylko do połączenia składników.
  4. Formę do babki gotowanej wysmaruj masłem i oprósz lekko mąką. Przełóż do niej ciasto i szczelnie zamknij pokrywką.
  5. Formę wstaw do dużego garnka (takiego, by dało się przykryć pokrywką) i zalej gorącą wodą do ok. 2/3 wysokości formy.
  6. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 70 minut.
  7. Po upływie wymaganego czasu, wyjmij babkę z wody i zdejmij pokrywkę. Wystudź.
  8. Wyjmij na talerz i polej roztopioną czekoladą.
Uwagi do Przepisu

(mała forma do babki gotowanej)

Smacznego!

0

4 Odpowiedzi

  1. Dziękuję, przepis spada mi na zawołanie. Gdzieś podziałam a już Wielkanoc niedługo. Baba gotowana to jedyny mój wypiek wielkanocny (pozostałe piecze mama).

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu