Biały barszcz z chrzanem i jabłkiem i kotlecikami z białej kiełbasy

Biały barszcz, albo żurek? Pytanie odwieczne, chociaż większość z nas nie potrafi wyobrazić sobie bez nich Wielkanocy. W moim domu zazwyczaj wybieramy biały barszcz i tak będzie też w tym roku. Chciałam wypróbować tegoroczny zakwas więc tegoroczny zakwas, przygotowałam taką nieco inną wersję tej tradycyjnej zupy. Jak się okazało, z jabłkiem i chrzanem wyszła wprost wyśmienita – zupełnie inna, ale równie smaczna. Chcąc natomiast pójść jeszcze dalej w tej wielkanocnej improwizacji, z białej kiełbaski przygotowałam pieczone kotleciki, które świetnie uzupełniły mój biały barszcz.

Jeśli i Wy nie wyobrażacie sobie Wielkanocy bez białego barszczu, przygotujcie go w ten sposób, a na pewno zachwycicie swoje rodziny. To takie połączenie tradycji z odrobiną nowoczesnej twórczości własnej. Na pewno pysznej niż kiedykolwiek!

Składniki:(wywar)

  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula,
  • zielona część pora
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 słodko-winne jabłko
  • liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu
  • ok. 2-2,5l wody
  • sól, pieprz do smaku

biały barszcz:

  • ok 250-300ml zakwasu na biały barszcz
  • 2 łyżki chrzanu tartego lub ze słoiczka
  • 50g kwaśnej śmietany
  • 500g białej kiełbasy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • do podania jajka ugotowane na twardo lub półtwardo – 1 na porcję
  • szczypiorek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa umyj, a następnie pokrój jak do rosołu. Zalej wodą, dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu około 1 godzinę. Po tym czasie dopraw do smaku solą i pieprzem. Usuń warzywa.
  • Dodaj zakwas, zamieszaj i doprowadź ponownie do wrzenia od czasu, do czasu mieszając. Gotuj jeszcze około 5 minut.
  • Do gotującej się zupy, dodaj chrzan, śmietanę oraz otarty majeranek. Dopraw do smaku i od razu zdejmij z ognia.
  • Piekarnik rozgrzej do 180°C. Kiełbasę wyjmij z osłonek, a następnie uformuj z jej mięsa niewielkie kotleciki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez około 20 minut, aż będą rumiane. Gotowe kotleciki przełóż do zupy.
  • Do każdej porcji zupy dodaj ugotowane wcześniej jajko, przekrojone na pół i udekoruj szczypiorkiem.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Ja osobiście, też nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tego dania. Pozdrawiam

  2. i juz jestem glodna. Sama zawsze robie zakwas na zur czy bialy barszcz. Nie wyobrazam sobie swiat Wielkanocnych bez bialego barszczu. Wykorzystam Twoj przepis na kotleciki. Dziekuje za inspiracje.

  3. mmmm lubię takie przepisy !!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close