Burgery z zielonego groszku

Na palcach jednej ręki mogę policzyć, ile razy serwowałam w domu burgery. Takie z prawdziwego zdarzenia, ledwo mieszczące się w ustach, w rumianej bułeczce. Właściwie sama nie wiem dlaczego. Z fast foodem dostępnym na mieście nie mają przecież wiele wspólnego, bo i bułka domowa, a i zawartość najlepszej jakości. Wydaje mi się, że pora to zmienić i od czasu do czasu podać w domu taki posiłek. Oprócz klasycznej wersji z kotletem z dobrej wołowiny, polecam też coś innego – u nas się przyjęło lepiej niż sądziłam. Zielone burgery z groszku to najlepsze kotleciki warzywne, jakie do tej pory miałam okazję jeść. Dorównują im już chyba tylko klasyczne falafele.

Czy jest to danie do przygotowania na szybko? I tak i nie. Samo upieczenie bułeczek zajmuje godzinę, ale można zrobić to wcześniej – kwestia organizacji. Nie polecam natomiast używać tych pakowanych w foliowe torebki, z niekończącym się terminem przydatności do spożycia, bo to ani nie wygląda apetycznie, ani smak nie ten, a skład też długi niczym poemat Mickiewicza.

5 z 2 głosów

Burgery z zielonego groszku

Porcji 5 -6
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 30 minuty

Składniki

  • 450 g mrożonego lub świeżego groszku
  • 300 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka bułki tartej lub panco
  • 1/2 łyżeczki zielonej pasty curry
  • 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
  • garść świeżej kolendry
  • 1 dymka
  • sól pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • Do złożenia burgera: bułki do hamburgerów garść świeżej rukoli, kilka liści sałaty rzymskiej, 1/2 czerwonej cebuli, majonez lub aioli, 1 pieczony burak, oliwa, sok z cytryny, kolendra

Sposób przygotowania

  • Ciecierzycę odcedź na sicie.
  • We wrzątku ugotuj groszek przez 2-3 minuty, a następnie przelej zimną wodą i odcedź starannie.
  • Ciecierzycę i groszek utłucz na puree lub zmiksuj niezbyt dokładnie.
  • Do masy groszkowej dodaj żółtko, panco, pastę curry, trawę cytrynową oaz drobno posiekaną dymkę i kolendrę. Wymieszaj dokładnie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Zwilżonymi dłońmi uformuj 5-6 dość dużych, spłaszczonych burgerów.
  • Na rozgrzaną patelnię wylej półcentymetrową warstwę oleju i smaż burgery z obu stron na złoty kolor.
  • Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Bułkę do hamburgerów przekrój na pół i grillujemy na złoty kolor - można zrobić to na tej samej patelni, na której smażyły się burgery, uprzednio usuwając olej i przecierając patelnię ręcznikiem papierowym.
  • Zgrillowane bułki posmaruj majonezem (może być z dodatkiem czosnku, mięty) lub aioli.
  • Układaj kolejno: liście sałaty, plastry pieczonego buraka, ciepłe burgery z groszku i rukolę z piórkami czerwonej cebuli i listkami kolendry (można skropić je oliwą i sokiem z cytryny).
  • Całość przykryj drugą połówką bułki posmarowaną sosem.
  • Serwuj od razu po przygotowaniu.
Okazja: Danie główne
Rodzaj dania: Wegetariańska

Do przygotowania burgera użyj najlepszych bułek do hamburgerów

Smacznego!

Join the Conversation

  1. na pewno wykorzystam przepis!

  2. wyglądają świetnie

  3. Burgery z Twojego przepisu wyszły świetnie. Pyszne i zdrowe. MNóstwo witamin i spora wartośc odzywcza. Czekam na kolejne przepisy.

  4. Czy burgery można upiec zamiast smażyć, czy raczej się rozwalą?

  5. Brzmi ciekawie i przede wszystkim zdrowo. Oczywiście dla wielu osób decydujący będzie tu brak mięsa. Niemniej jednak warto czasem spróbować czegoś zupełnie innego, ale równie smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close