Najlepsze ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe – najlepsze są te olbrzymie, rozpływające się w ustach z dużą ilością niemal płynnych kropelek czekolady wewnątrz.

W dzieciństwie nie znałam takich ciastek. Najbardziej lubiłam maślane, z cukrową posypką. Ciasteczka czekoladowe natomiast przywędrowały do nas z daleka, ukradkiem pojawiły się w sieciowych cukierniach, stacjach benzynowych i na sklepowych półkach. Przepadliśmy, bo przyjęły się u nas na dobre. Nic zresztą dziwnego, bo ciasteczka czekoladowe z kropelkami czekolady są zwyczajnie uzależniające i nie sposób ich nie uwielbiać. Wprawdzie nie widziałam dotąd nikogo, kto biłby im pokłony, ale chyba nie byłabym zaskoczona.

W mojej rodzinie czekoladę kocha się miłością jedyną i prawdziwą. Oprócz kawy to drugi produkt, którego nie powinno zabraknąć w domu. Tak więc i moje ciasteczka czekoladowe są hitem niejednego popołudnia. Ich niezaprzeczalnym atutem jest to, że przygotowanie zajmuje kilka chwil, pieczenie jeszcze mniej, stygną w mgnieniu oka, a znikają nagle i niezauważalnie. Często jeszcze zanim minie mgnienie oka przeznaczone na studzenie.

ciasteczka czekoladowe - najlepszy przepis

Najlepsze ciasteczka czekoladowe
Czas Przygotowania
15 mins
Czas Gotowania
10 mins
Czas Całkowity
25 mins
 

Wielkie ciasteczka czekoladowe - rozpływające się w ustach i najeżone dużą ilością kropelek czekoladowych.

Rodzaj Dania: Desery, Wypieki
Kuchnia: Dla Dzieci, Kuchnia Amerykańska
Składniki
  • 200 g cukru trzcinowego demerara (można zastąpić białym, ale polecam trzcinowy)
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g ciemnego kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g kropelek czekoladowych lub siekanej czekolady (mlecznej, deserowej, mieszanej, białej)
Przygotowanie krok po kroku
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

  2. Za pomocą miksera lub robota kuchennego utrzyj masło z cukrem. Następnie dodawaj po jednym jajku nie przerywając miksowania.

  3. Mąkę przesiej z kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj do masy maślanej i wymieszaj do połączenia się składników.

  4. Dodaj kropelki czekoladowe lub siekaną czekoladę i wymieszaj.

  5. Na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładaj po porcji ciasta. Lekko spłaszcz. Z podanej porcji składników otrzymasz około 18-20 dużych ciastek.

  6. Piecz około 8-10 minut. Wyjmij gdy wyrosną, ale będą wydawały się wciąż płynne w środku. Przepieczone staną się suche i niesmaczne. Wystudź.

 

najlepsze ciasteczka czekoladowe

Zobacz inne przepisy na wykorzystanie czekolady
2

1 odpowiedź

Dodaj komentarz