Ciasto bananowo – kajmakowe z czekoladą

Świąteczna gorączka powoli opada. Szeleszczące torebki po rozpakowanych prezentach jeszcze leżą w kącie tworząc niemałą stertę, a kończąca się niedziela przypomina o nastawieniu budzika. Jutrzejsza poranna kawa wypita w biegu rozwieje resztki świątecznego lenistwa. Do kawy jednak będzie ciasto bananowe z kajmakiem z czekoladą z bezgłowych mikołajów. Za oknem zima i zlodowacenie, w kalendarzu poniedziałek i brak linki bezpieczeństwa z etykietą – „jeszcze jeden wolny dzień”.

Gdy jakiś czas temu po raz pierwszy upiekłam ciasto bananowe, zakochaliśmy się w nich od razu. Nie sposób oprzeć się ich niezwykłemu aromatowi. Już podczas pieczenia wokół unosi się karmelowy zapach pieczonych bananów i czekolady. Ciasto świetnie smakuje, jest aromatyczne o wilgotnym miąższu, dzięki czemu świetnie zachowuje świeżość nawet przez kilka dni. Najlepiej komponuje się z bitą śmietaną lub lodami. Jeśli zostały Wam po świętach banany, albo tak jak ja macie zawsze kilka zamrożonych w pojemniku, koniecznie upieczcie to ciasto!

No ratings yet

Ciasto bananowo - kajmakowe z czekoladą

Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina 20 minuty

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 100 g masła
  • 1 szklanka kajmaku
  • 2 do jrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka posiekanej czekolady mlecznej, deserowej itp
  • 1/4 łyżeczki soli
  • bita śmietana do dekoracji

Sposób przygotowania

  • Banany zmiksuj na pure lub dokładnie rozgnieć widelcem.
  • Do śmietany dodaj sodę oczyszczoną i ubij trzepaczką aż się zacznie pienić. Odstaw na bok.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch. Następnie dodawaj po jednym jajku nie przerywając ucierania. Miksuj do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
  • Do śmietany dodaj banany i 2/3 szklanki kajmaku. Zmiksuj razem do połączenia.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem i solą.
  • Dodawaj do masy maślanej naprzemiennie po części suchych składników i masy bananowej. Zakończ mąką i wymieszaj do połączenia się składników.
  • Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
  • Gotowe ciasto przełóż do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem formy.
  • Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 50-60 minut do suchego patyczka.
  • Ostudź całkowicie przed pokrojeniem.
  • Przed podaniem udekoruj pozostałym kajmakiem i bitą śmietaną wg uznania.
Okazja: Wypieki

 

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Ile to czekolad na szklankę ? Można jaśniej?

    1. Małgosia Author says:

      Oczywiście, można jaśniej. Szklanka drobno posiekanej czekolady to około 150g. W tym przypadku nie jest wymagana aptekarska dokładność.

    2. Mnie też rozwalają pytania a na jakiej wielkości blachy są podane składniki. Jesli nie jest podane to znaczy że na standardowa blaszkę. Cvo do ilości czekolady połam ją wrzuć do szklanki imasz odpowiedź.

      1. Małgosia Author says:

        A ja jednak staram się, by przepisy były zrozumiałe i czytelne dla wszystkich, nie tylko zaawansowanych, ale czasami zdarza się, że konieczne są jakieś uściślenia. W miarę możliwości staram się rozwiązywać powstające problemy i rozwiewać wątpliwości.

  2. Dla mnie idealne połączenie<3

  3. I jak tutaj przejść na dietę poświąteczną widząc takie pyszności? :))

    1. Małgosia Author says:

      Dieta to po nowym roku :)

  4. na zdjęciu wygląda jak średnie ciasteczko ale bita śmietana robi smaku :)

  5. Banany i kajmak to duet idealny, ciacho musiało smakować bajecznie :)

  6. ~Magdalena says:

    Właśnie je piekę,ale nie za bardzo urosło.UPS

    1. W zależności od średnicy użytej formy ciasto będzie miało inną wysokość. Ono generalnie nie rośnie szczególnie spektakularnie.

  7. ~Magdalena says:

    Niestety wyszedł zakalec.

    1. Małgosia Author says:

      Czy ciasto na pewno się dopiekło? A może krojone na ciepło? Powinno ostygnąć przed pokrojeniem.

  8. Połączenie kajmaku z bananami jest genialne, wydaje mi się, że najlepiej pasuje gorzka czekolada do tego przepisu, ale musiałabym sama sprawdzić ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close