Czekoladowa granola z chia

Granola to taki śniadaniowy pewnik – jak nie ma pomysłu, najprościej będzie sięgnąć po słoik. Mleka, czy jogurtu rzadko brakuje, a w ostateczności pochrupać też można.

Bo w końcu taka granola to nie tylko pozytywny zastrzyk energii, ale też spora porcja przyjemności, bo w końcu wszystko, co chrupie sprawia radość naszym podniebieniom. Zdarza  mi się więc zamiast chipsów, czy innych paluszków sięgać po taką właśnie granolę – świetnie zastępuje nawet miskę popcornu do wieczornego seansu. Ważne jednak, by nie była to pierwsza lepsza torebka wyciągnięta z supermarketu. Najlepsza będzie granola domowa – łatwa, szybka i znacznie tańsza niż te gotowe. Ilość cukru i innych dodatków też można dowolnie regulować, co jest zdecydowanie przemawia za przygotowaniem jej samodzielnie.

Granoli w życiu zjadłam już wiele, ale czekoladowa granola jest chyba moją ulubioną, a ta w szczególności. Ma wszystko to, co lubię najbardziej – orzechy, lekką słodycz i chia – są w niej naprawdę świetne! Dodatek wiórków kokosowych dodaje jeszcze jednego wymiaru smaku, a jak wiadomo, kokos bardzo dobrze współgra z czekoladą, a orzechy dodają jeszcze więcej chrupkości.

Samo przygotowanie tej dekadenckiej granoli sprowadza się do zaledwie kilku czynności i nie więcej niż 30 minut. W zasadzie już kilka chwil po przygotowaniu możemy przystąpić do posiłku. To nawet mniej niż pędzić do pobliskiego sklepu po gotowe płatki, a różnica ogromna.

czekoladowa granola

Czekoladowa granola z chia
Czas Przygotowania
10 mins
Czas Gotowania
20 mins
Czas Całkowity
30 mins
 

Prosta granola z kakao i czekoladą, z nasionami chia i pekanami

Rodzaj Dania: Śniadanie
Kuchnia: Fit
Ilość Porcji: 400 g
Składniki
  • 200 g płatków owsianych
  • 70 g orzechów pekan lub włoskich
  • 25 g nasion chia
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 25 g kakao opcjonalnie czekolady na gorąco w proszku
  • 60 g oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml płynnego miodu lub syropu klonowego
  • 50 g ciemnej czekolady opcjonalnie
Przygotowanie krok po kroku
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C

  2. Olej kokosowy podgrzej z miodem do momentu aż całość się roztopi i połączy. Nie doprowadzaj do wrzenia.

  3. Orzechy posiekaj, wymieszaj z płatkami owsianymi, chia i wiórkami kokosowymi. Dodaj kakao lub czekoladę w proszku i zalej ciepłym olejem kokosowym z miodem (lub syropem klonowym). Dokładnie wymieszaj.

  4. Mieszankę wysyp na blachę piekarnikową wyłożoną pergaminem. Granola powinna być luźno rozsypana na całej powierzchni, niezbyt grubo.

  5.  Piecz około 20 minut. W połowie czasu przemieszaj lekko. Zrumienioną granolę wyjmij z piekarnika i wystudź. Po wystudzeniu rozkrusz zbrylone kawałki.

  6. Do zimnej granoli możesz dodać posiekaną ciemną czekoladę.

 

granola

2

1 Odpowiedź

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu