Domowe ciepłe lody – murzynki – deser sprzed lat

Ciepłe lody – pamiętam jak dziś, gdy rodzice kupowali je jako substytut tych prawdziwych. Wyobrażacie sobie? Macie ochotę na zimne, śmietankowe lody, a dostaje się Wam taka podróba? Nie znosiłam tego deseru… Właśnie za to, że nie był prawdziwymi lodami.

Ale tak naprawdę bardzo mi smakują i wspominam z pewnym sentymentem. Od dawna nigdzie ich nie widziałam i gdy ostatnio je zrobiłam, poczułam się niczym małe dziecko.  Cała reszta rodziny chyba też, bo ciepłe lody zniknęły ze stołu jako pierwsze. Z tą samą masą lubię także ptysie – są wyjątkowe!

Ich przygotowanie jest śmiesznie proste. Większość czynności sprowadza się do właściwego ubicia białek. Można podać je w pucharku, klasycznym rożku do lodów lub tak jak ja – pomiędzy waflami tortowymi, polane czekoladą. Moim zdaniem tak wyglądają najciekawiej. W tej formie najłatwiej i najszybciej je przygotować, a w końcu taka tu panuje zasada.

domowe ciepłe lody

5 z 1 głosu

Domowe ciepłe lody

Murzynki - popularny deser sprzed lat.
Czas przygotowania 15 minuty
Schładzanie 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina 15 minuty

Składniki

  • 4 białka
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 cytrynowa galaretka najlepiej bezbarwna
  • 2 wafle tortowe
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 50 g białej czekolady

Sposób przygotowania

  • Galaretkę rozmieszaj dokładnie w 1/3 szklanki gorącej wody.
  • Białka wlej do szklanej lub metalowej miski. Ustaw ją nad kąpielą wodną (nad garnkiem z gotującą się wodą w taki sposób, by miska nie dotykała powierzchni wody). Ubijaj białka na parze. Gdy będą prawie ubite, zacznij dodawać cukier po łyżce.
  • Kontynuuj ubijanie na parze aż do wykorzystania całego cukru - około 8-10 minut.
  • Zdejmij białka znad pary i ubijaj jeszcze kilka minut, aż zaczną stygnąć.
  • Dodaj rozpuszczoną galaretkę (jeśli zaczęła tężeć, podgrzej ją lekko) i sok z cytryny, Wymieszaj.
  • Formę wyłóż waflem. Na nim rozsmaruj ubitą pianę. Przykryj drugim waflem i dociśnij.
  • Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Gdy pianka stężeje, pokrój wafle w trójkąty lub prostokąty wg uznania.
  • Obie czekolady roztop. Polej nimi pokrojone ciepłe lody. Odstaw do zastygnięcia czekolady. Podawaj.

Podpowiedzi i notatki

Białka powinny zostać oddzielone ze świeżych, dokładnie umytych i sparzonych jaj z pewnego źródła.
Okazja: Deser
Rodzaj dania: Bez pieczenia, Dla Dzieci, łatwe

 

ciepłe lody ptasie mleczko

ciepłe lody najlepszy przepis

Join the Conversation

  1. Wyglądają super! Już sobie przypominam, jak pysznie smakują i jak się rozpływają ciepłe lody!

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close