Labneh – domowy ser jogurtowy w oliwie

Labneh to w zasadzie jogurt naturalny, starannie odsączony z nadmiaru serwatki. Zyskuje wówczas konsystencję delikatnego twarożku, który w łatwy sposób można formować w niewielkie kuleczki i marynować w oliwie z dodatkiem ziół i przypraw. Można też podać go w miseczce, w formie do smarowania. W tym drugim przypadku nie trzeba aż tak mocno odsączać jogurtu.

W mojej wersji jest to ser labneh w oliwie ekstra vergine z dodatkiem ziela angielskiego, czerwonego pieprzu, płatków chili oraz oregano. Przygotowuje się go bardzo prosto, wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Odsączanie jogurtu musi potrwać i nie da się tego przyspieszyć w żaden sposób.

labneh

Ser labneh najsmaczniej wychodzi z jogurtu domowej produkcji, jednak można go przygotować z każdego. Dobry będzie klasyczny naturalny, bałkański oraz inne. Dobrze byłoby jednak, by był to jogurt bez dodatku skrobi, czy żelatyny. Te zbędne dodatki utrudniają i spowalniają etap odsączania jogurtu, z którego ma powstać ser labneh.

Pikantna wersja mojego pomysłu świetnie smakuje ze świeżym pieczywem lub warzywami, a także jako dodatek do sałatek i surówek. Warto też puścić wodze fantazji i użyć innych dodatków – tłuczonego pieprzu, orzechów i suszonej żurawiny lub wędzonej soli morskiej. Możliwości jest wiele, wyobrażam sobie, że w wersji z miodem, prażonymi migdałami i owocami byłby równie świetny. Taką słodką wersję przygotowałabym z serka odsączanego nieco krócej, by zachował kremową konsystencję. Taka kanapka z nim byłaby świetna.

Dziś jednak przygotujemy ser labneh w oliwie. Jego zastosowanie idealnie wpisuje się zarówno w czas karnawału, jak też w temat ostatnich wpisów, bo do jest idealnym dodatkiem do lekkich sałatek.

Domowy jogurtowy ser labneh w oliwie
Czas Przygotowania
3 d
Czas Całkowity
3 d
 
Rodzaj Dania: Przetwory
Ilość Porcji: 4 -6
Składniki
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • ok 250ml oliwy EV
  • 1 łyżeczka soli morskiej w płatkach
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu w ziarnach
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie krok po kroku
  1. Jogurt naturalny wyłóż na gęste sito lub durszlak z gazą. Przykryj delikatnie i odstaw na 2-4 dni w chłodne miejsce (np do lodówki) do odsączenia. (sito musi być ustawione nad większym naczyniem, by nadmiar serwatki mógł odpływać z jogurtu).
  2. Po około 3-4 dniach odsączania ser powinien być wystarczająco suchy, by dało się z niego formować zwarte kuleczki. Najlepiej robić to dłonią lekko natłuszczoną oliwą.
  3. Serowe kulki lekko obtaczaj w przyprawach.
  4. Na dno niewielkiego słoiczka wylej niewielką ilość oliwy EV.
  5. Układaj kulki sera labneh i przelewaj oliwą. Pomiędzy serki wsypuj ziarna pieprzu, płatki soli oraz ziela angielskiego.
  6. Czynność powtarzaj do wypełnienia słoiczka serem. Uzupełnij oliwą.
  7. Przechowuj w lodówce.
  8. Podawaj z pieczywem, warzywami lub jako składnik sałatek.

 

7

1 odpowiedź

Dodaj komentarz