Duszona kaczka z oliwkami – prosty przepis

Duszona kaczka z oliwkami na pierwszy rzut oka nie wydaje się być prostym daniem. Początkujący domowi kucharze często unikają tego rodzaju mięsa, myśląc, że jego przygotowanie przerośnie ich możliwości. Ja jednak uważam inaczej. Nie należy bać się dobrych, rodzimych składników. Szczególnie duszone mięsa nie powinny sprawiać większych trudności. Warto jednak pamiętać o dobrym sprzęcie, takim jak patelnie, czy garnki. Bez nich uzyskanie wysokiej jakości potraw może okazać się trudniejsze.

Wróćmy jednak do samego przepisu. Duszona kaczka w oliwkach to potrawa z zaledwie kilku prostych składników i świeżych ziół. To jedno zdanie o tym daniu zawiera całą kwintesencję kuchni śródziemnomorskiej i naszej rodzimej, tej babcinej, którą ja osobiście pamiętam z dzieciństwa. Nie mówię tu oczywiście o samych oliwkach, ale tej pięknej prostocie wykonania, świeżości i jakości składników.

Wyobraźcie sobie – pachnący tymianek, aromatyczny rozmaryn, złociste udka kaczki i pełne smaku oliwki – brzmi pysznie, prawda? Danie to polecam z makaronem pappardelle.

duszona kaczka z oliwkami

Duszona kaczka z oliwkami
Czas Przygotowania
10 mins
Czas Gotowania
1 hr
Czas Całkowity
1 hr 10 mins
 

Danie pachnące świeżymi ziołami. Pożywne, eleganckie i pełne smaku.

Rodzaj Dania: Danie główne
Kuchnia: Kuchnia śródzeimnomorska, Mięsne
Ilość Porcji: 4 os.
Składniki
  • 4 udka kaczki ok 1kg
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej lub półsłodkiej
  • 100 g oliwek kalamata lub czarnych
  • 50 g masła
  • 125 ml białego wina półwytrawnego
  • 35 ml oliwy
  • sól
  • pieprz
do podania:
  • makaron pappardelle
Przygotowanie krok po kroku
  1. W rondlu rozgrzej oliwę i zrumień mięso z każdej strony.

  2. Wyjmij zrumienione mięso z garnka. Dodaj cebulę posiekaną w piórka, zmiażdżony czosnek oraz zioła i paprykę. Zeszklij. Wlej wino i zredukuj je.

  3. Włóż do garnka mięso i zalej je wodą (lub bulionem). Mięso powinno być w połowie zanurzone w płynie. Oprósz mięso lekko solą i pieprzem i duś pod przykryciem do miękkości. W razie konieczności uzupełnij płyny.

  4. Na 15 minut przed końcem duszenia dodaj odsączone z zalewy oliwki. 

  5. Gdy mięso jest już miękkie, można umieścić je na 5 minut pod grillem, aby zrumienić skórkę (tak zrobiłam z kaczką ze zdjęcia).

  6. Po wyjęciu mięsa spod grilla dodaj zimne masło i wymieszaj do połączenia się składników sosu. Ewentualnie dopraw do smaku.

  7. Podawaj z makaronem.

 

Zobacz inne przepisy na dania z drobiu

 

2

2 Odpowiedzi

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu