Ekstremalnie czekoladowe muffiny

Pamiętam, gdy jako dziecko o tej porze roku wychodziłam na podwórko. Główną atrakcją było skakanie ze schodów, chyba, że spadł deszcz… Gdy spadł bowiem deszcz, przy krawężniku pojawiała się gigantyczna kałuża… Wydawało mi się wówczas, że jest ogromna niczym jezioro, albo co najmniej staw, czy inne morze… Brodziłam w niej krok, po kroku obserwując, jak czarna woda przelewa się między stopami, wrzucałam kamyki, im większe tym lepsze i wypuszczałam na szerokie wody całe floty liściastych statków…

Dziś ta sama kałuża już nie jest tak ogromna, albo tylko wydawało mi się, że kiedykolwiek taka była… I chociaż bardzo chętnie znów zanurzyłabym w niej po kostki nogi, to jakoś nie wypada… i jakby butów bardziej szkoda…

Powoli dopadają mnie jesienne smutki – częściej wspominam stare czasy, częściej spoglądam przez okno i przeliczam liście na pobliskiej lipie, chętniej siadam w fotelu i otulam się puchatym kocem, nawet jeśli wcale nie jest mi zimno… To właśnie ta pora, gdy czekolada smakuje najlepiej. Poprawia nastrój, rozgrzewa i otula od środka. Można zjeść tabliczkę, oglądając ulubiony film, ale można też upiec muffinki – będzie więcej. Na przykład te, ekstremalnie czekoladowe muffiny to proste babeczki, jak każde, ale tak pyszne, niemal wytrawne od dużej ilości kakao i gorzkiej czekolady, ale właśnie dzięki temu są takie pyszne.

 

No ratings yet

Muffiny czekoladowe

Ekstremalnie czekoladowe muffinki
Porcji 12 szt
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 30 minuty

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciemnego kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g posiekanej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  • Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  • W misce wymieszaj mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
  • W drugiej misce ubij jajka i żółtko z cukrem i szczyptą soli na jasną masę mikserem lub trzepaczką.
  • Stopniowo dolewaj olej stale ucierając.
  • Na koniec dodaj śmietanę (lub jogurt) i wymieszaj do połączenia.
  • Do masy dodaj w 2-3 partiach suche składniki i wymieszaj do połączenia się składników.
  • Dodaj do ciasta posiekaną czekoladę i wymieszaj.
  • Do formy na muffinki wyłożonej papilotkami wyłóż ciasto do 2/3 wysokości.
  • Piecz przez około 20 minut, lub do momentu aż muffinki będą wyrośnięte i sprężyste w dotyku.
  • Ostudź na kratce.
Okazja: Wypieki

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Idealnie wpasowują się w jesienno-nostalgiczny nastrój :)

  2. Aż chce się jeść, Małgosiu :)

  3. moj nastepny wypiek ;d

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close