Espresso brownie – kawowe ciasto brownie

Espresso brownie. Najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam, bo kawa i czekolada to udane połączenie i wiadomo o tym nie od dzisiaj. Bajecznie kremowe, rozpływające się w ustach i śmiesznie łatwe. Idealne do popołudniowej kawy lub weekendowy deser. Dla bliskich i niezapowiedzianych gości.

Brownie sprawdza się zawsze – trzydzieści minut i gotowe. Nie sposób uwierzyć, że ten głęboki, złożony smak to tak niewiele poświęcenia, a jednak. Jeśli należycie do miłośników smaku kawy tak jak ja, to to brownie z pewnością stanie się Waszym ulubionym, bo trudno się w nim nie zakochać.

espresso brownie przepis

Espresso brownie
Czas Przygotowania
10 mins
Czas Gotowania
30 mins
Czas Całkowity
40 mins
 

Kawowe brownie - proste, niezawodne i najlepsze.

Rodzaj Dania: Wypieki
Kuchnia: Kuchnia Amerykańska
Ilość Porcji: 15
Składniki
  • 170 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki mielonej kawy espresso (suchych ziaren)
  • 100 g masła
  • 250 g cukru
  • 3 jajka
  • 120 g mąki 2/3 szklanki
  • 35 g ciemnego kakao
  • 1 szczypta soli
Przygotowanie krok po kroku
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

  2. Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej.

  3. dodaj mieloną kawę i cukier i wymieszaj rózgą kuchenną lub mikserem na wolnych obrotach do rozpuszczenia się cukru.

  4. Dodawaj po jednym jajku za każdym razem mieszając do połączenia się składników.

  5. Dodaj mąkę przesianą z kakao i sól. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

  6. Ciasto przełóż do formy 20cm x 20cm wyłożonej pergaminem i piecz przez około 25-30 minut.

  7. Ostudź.

 

espresso brownie

Zobacz inne przepisy z czekoladą i kawą
2

6 odpowiedzi

Dodaj komentarz