Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami w śmietanie

Pewnie wielu z Was nie może już patrzeć na grzyby, ale mnie ich nigdy dość, tym bardziej, że do lasu daleko, a i nie mam odwagi sama ich zbierać – ot, mieszczuch ze mnie. Prędzej sama zgrzybieję, niż nauczę się chodzić po lesie. Ale grzyby uwielbiam i to nie tylko ja, bo cała moja rodzina. Na szczęście w sklepach i hurtowniach udaje mi się kupić piękne rydze, dorodne borowiki i złociste kurki, a one niewiele potrzebują by stać się wielką ucztą.

Na przykład w gołąbkach sprawdziły się wyśmienicie – w parze z kaszą jęczmienną, zapieczone w śmietanie – lepszych chyba nigdy nie jadłam.

Powstaje pytanie, czy jest to danie łatwe i proste – gołąbki zawsze kojarzą się z żmudnym staniem przy kuchni i zawijaniem, jak świstak czekolady. Otóż nic bardziej mylnego. Być może nie jest to makaron z pesto, ale z pewnością nie jest to trudne danie. Na dodatek budzące miłe wspomnienia dzieciństwa, bo kto z nas nie pamięta babcinych, czy maminych gołąbków – tam były przecież najlepsze!

golabki z kasza jeczmienna i grzybami w smietanie

No ratings yet

Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami w śmietanie

Porcji 6 -8 os.
Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Czas całkowity 1 godzina 30 minuty

Składniki

  • 1 średniej wielkości kapusta
  • 200 g kaszy jęczmiennej perłowej lub wiejskiej
  • 350 g grzybów leśnych - u mnie borowiki i kurki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g śmietanki 30%
  • 25 g masła
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Kaszę ugotuj na sypko i ostudź.
  • Cebulę i czosnek posiekaj. Grzyby oczyść i pokrój lub porozrywaj.
  • Na maśle zeszklij cebulę i czosnek. Gdy zmiękną, dodaj grzyby i krótko podsmaż. Dodaj do przestudzonej kaszy. Dopraw majerankiem, solą i obficie pieprzem. Wymieszaj.
  • Kapustę natnij głęboko wokół głąba i sparz we wrzątku pod przykryciem.
  • Wyjmuj kolejno liście kapusty, które zrobiły się wiotkie. Ścinaj nożem zgrubienia na liściu. Kładź po porcji farszu i zawijaj gołąbki.
  • Gotowe gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym jedną warstwą. Zalej śmietanką i oprósz solą i pieprzem.
  • Posyp drobnymi kurkami (opcjonalnie)
  • Zapiecz szczelnie przykryte przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Okazja: Danie główne

 

Smacznego!

golabki z kasza jeczmienna i grzybami w smietanie

golabki z kasza jeczmienna i grzybami w smietanie

Join the Conversation

  1. Fantastyczne! Koniecznie muszę zrobić!

  2. Czy bez jajka farsz nie będzie się rozpadał??Przepis obłędny <3

    1. Małgosia Author says:

      Jak widać na zdjęciach :). Według mnie kasza sama w sobie ma wystarczająco dużo „kleju” i jajko jest zbędne. No chyba, że ktoś lubi kroić gołąbki nożem na kromki ;)

  3. Świetny przepis! Rzadko gotuję, a jak już podałam rodzinie te gołąbki to prawie im kapcie z nóg pospadały i nie mogli się nachwalić ;) Łatwe, wcale nie takie bardzo pracochłonne i przesmaczme. Nic, tylko robić!

    1. Małgosia Author says:

      Super! U mnie były podobne reakcje :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close