Grillowana pierś kurczaka z sałatką z bobu i młodych ziemniaków

Uwielbiam ten moment, gdy na straganach i półkach sklepowych pojawiają się pękate woreczki z bobem. Ten pierwszy jest najsmaczniejszy – delikatny i soczyście zielony. Dla mnie to już niepodważalny dowód na to, że lato trwa w najlepsze. Teraz już tylko spakować kąpielówki, słoneczne okulary i ruszyć przed siebie… Zaraz po tym, jak zjemy po porcji lekko ugotowanego bobu z masełkiem. Tak zwyczajnie, bez nadęcia, prosto z miski i koniecznie paluchami. Jeszcze później podam z nim pierś kurczaka.

Wbrew panującej opinii, bobu nie gotuje się długo, zdecydowanie wystarczy mu około 5 minut. Zachowa wówczas swój piękny zielony kolor, a ziarna będą jędrne i smaczne. Osobiście nie lubię, gdy bób staje się mazisty i mączysty, chociaż tak kiedyś się go podawało. O ile jedzony prosto z miski może mieć swój urok, to nie wyobrażam sobie, by do dań lub sałatek dodać go inaczej niż taki „al dente”.

Przepis na grillowaną pierś kurczaka z sałatką z bobu i młodych ziemniaków to letnie danie typowe dla mojej kuchni – na szybko i na zielono. Z powodzeniem można przyrządzić je w domu, a także w plenerze, na grillu. Wystarczy tylko przed wyjściem ugotować bób i ziemniaki, chociaż na ruszcie też jest to możliwe.

grillowana pierś kurczaka z sałatka z bobu i młodych ziemniaków

Grillowana pierś kurczaka z sałatką z bobu i młodych ziemniaków
Czas Przygotowania
30 mins
Czas Gotowania
30 mins
Czas Całkowity
1 hr
 
Rodzaj Dania: Danie główne
Ilość Porcji: 2
Składniki
  • 2 niezbyt duże piersi kurczaka
  • 200 g drobnych młodych ziemniaków
  • 400 g świeżego bobu poza sezonem można użyć mrożonego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cytryna
  • 2-3 gałązki estragonu
  • pęczek natki pietruszki
  • 1-2 ząbków czosnku
  • oliwa
  • sól pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku
  1. Mięso umyj i osusz dokładnie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane listki estragonu, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, sól i pieprz. Skrop oliwą o obtocz mięso w marynacie. Pozostaw na 30-60 minut.
  2. Ziemniaki oczyść (młode wystarczy tylko umyć dokładnie) i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i odparuj.
  3. Bób ugotuj w dużej ilości wrzątku z niewielką ilością soli i cukru przez około 5 minut (starsze ziarna kilka minut dłużej, trzeba sprawdzać w trakcie), następnie przelej zimną wodą i obierz z łupin.
  4. Na patelni grillowej lub ruszcie upiecz mięso na złoty kolor z obu stron. W zależności od wielkości piersi czas będzie się różnił. Powinno zająć to od 8-12 minut. Po upieczeniu odstaw na kilka minut, by odpoczęło.
  5. Ziemniaki przekrój na połówki, dodaj bób i czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Dopraw skórką otartą z cytryny i pozostałym sokiem, posiekaną natką, solą, pieprzem i oliwą. Wymieszaj.
  6. Jeśli planujesz przygotować sałatkę wcześniej, możesz to zrobić, jednak dopraw ją bezpośrednio przed podaniem. Bób w dressingu straci kolor, a cebula zabarwi całość na siny kolor.

 

Smacznego!

grillowana pierś kurczaka z sałatka z bobu i młodych ziemniaków

0

4 odpowiedzi

Dodaj komentarz