Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną

Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną – hit, czy może raczej kit? Dla wielu z nas kotlety bez mięsa nie istnieją, a dania bezmięsne są nudne i niezbyt pożywne. Przecież to absolutna nieprawda! Obiad bez mięsa to nie tylko sałatka w okresie stosowania diety, czy obchodzony przez wielu piątkowy post.  Ja wiem, że schematy żywieniowe przenoszone są z pokolenia na pokolenie, a z tymi tradycjami bywało różnie. Chciałabym jednak, abyśmy zrobili krok naprzód. Żebyśmy zaczęli kreatywnie spoglądać na temat przygotowania codziennych posiłków.  Aby  posiłek bezmięsny przestał być postrzegany, jako danie z puli oszczędnościowych przed wypłatą lub co gorsza, posiłek drugiej kategorii.

Tak często widuję pytania typu: Co dzisiaj na obiad, bo kurczak nam się przejadł, a nie mam innego pomysłu?

Naprawdę? Nie wierzę w to, co czytam w mediach. Przecież jest tyle możliwości i tyle wariacji na ich temat. Od sześciu lat zapisuję w internecie większość swoich kulinarnych pomysłów i wiem jedno – można jeść przez cały ten okres co dziennie inne danie i wciąż mieć zapas przepisów na kolejną dekadę.

Kotletów bezmięsnych (celowo nie nazywam ich kotletami wegetariańskimi) może być wiele. W swojej blogowej karierze robiłam już:

Kotlety ryżowo owsiane

kotlety ryżowe

Kotlety jajeczne z groszkiem

burgery z zielonego groszku

Wszystkie z nich były pyszne. Przyszła więc pora na ich kolejną odsłonę. Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną – proste, zdrowe i przy okazji bezglutenowe. Wegetariańskimi staną się w pełni dopiero, gdy użyjemy wegetariańskiego odpowiednika sera. Klasyczne sery podpuszczkowe zazwyczaj nie spełniają tego wymogu. Goszcząc na obiedzie wegetarianina, warto o tym pamiętać, by nie wyszedł z naszego domu głodny.

bezmięsne kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną
Czas Przygotowania
15 mins
Czas Gotowania
30 mins
Czas Całkowity
45 mins
 
Rodzaj Dania: Wegetariańskie
Ilość Porcji: 4
Składniki
  • 8 dużych jajek
  • 125 g kaszy jaglanej surowej
  • 100 g sera pecorino lub wegetariańskiego/100% bezglutenowego odpowiednika
  • 2 cebule dymki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • panier bezglutenowy np z ciecierzycy lub bułka tarta
  • olej do smażenia ok 150ml
Przygotowanie krok po kroku
  1. Kaszę jaglaną przepłucz gorącą wodą i ugotuj w osolonym wrzątku przez około 15 minut. Odcedź i ostudź.
  2. jajek ugotuj na twardo i ostudź. Następnie obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
  3. Do rozdrobnionych jajek dodaj ugotowaną kaszę, posiekaną drobno dymkę, natkę oraz przyprawy. Dodaj 1 surowe jajko i wyrób jednolitą masę.
  4. Z gotowej masy formuj lekko spłaszczone kotleciki średniej wielkości. Następnie obtocz je w panierce - ja użyłam panieru z ciecierzycy.
  5. Smaż kotlety jajeczne na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor z obu stron.
  6. Podawaj z ulubioną surówką

 

kotlety jajeczne z kaszą jaglaną przepis

 

4

4 Odpowiedzi

  1. Brzmią i wyglądają naprawdę dobrze! Dla mnie bezmięsny obiad to nic dziwnego, lubię w kuchni eksperymentować i poznawać nowe smaki, więc na pewno skorzystam z tego przepisu! Pozdrawiam!

    1. Nie piekłam, więc nie jestem na 110% pewna, ale przypuszczam, że po posmarowaniu np oliwą powinny być ok.

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu