Kruche rogaliki pszenno kukurydziane z jabłkiem i rabarbarem

Moja drożdżówka z rabarbarem i kruszonką cieszy się wśród Was ogromnym zainteresowaniem. Właściwie się nie dziwię, bo jest pyszna, lekka i pachnąca.

A skoro rabarbarowe szaleństwo wciąż trwa, upiekłam pyszne kruche rogaliki. Nie ma co wychwalać, trzeba je upiec i spróbować.

Z przepisu wyszło 16 sztuk, a rozeszły się niczym świeże bułeczki. Następnym razem piekę z podwójnej porcji.

Smakują nie tylko dzieciom.

Jednym słowem, są warte grzechu.

Zapraszam!

No ratings yet

Kruche rogaliki z rabarbarem i jabłkiem

Porcji 16 sztuk
Czas przygotowania 40 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 1 godzina

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2-3 łyżki lodowatej wody
  • 2 duże jabłka
  • 200 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Sposób przygotowania

  • Mąki przesiewam do miski blendera, dodaję cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Włączam na kilka sekund. Następnie dodaję, żółtka i ekstrakt z wanilii. Ponownie mieszam pulsacyjnie kilka sekund. Na koniec dodaję wodę i mieszam krótko aż masa zacznie się łączyć. Kruche ciasto zbieram w jedną bryłę, zawijam w folię i schładzam w lodówce minimum 30 minut. Ciasto można wyrobić na blacie bez użycia blendera. W tym celu należy jak najszybciej połączyć wszystkie składniki, by nie ogrzewać zbytnio ciasta i nie wyrabiać go zbyt długo.
  • Rabarbar obieram i drobno kroję. Zasypuję 1-2 łyżkami cukru waniliowego i odstawiam. Obieram jabłka i ścieram na najgrubszych oczkach tarki do jarzyn. Dodaję do rabarbaru i mieszam.
  • Schłodzone ciasto dziele na dwie równe części. Każdą z nich wałkuję na okrągłe placki o grubości ok 3mm.Każdy rozcinam na 8 trójkątów, jak pizzę.
  • Owoce lekko odciskam z nadmiaru soku, układam na szerszym końcu trójkąta i zawijam rogaliki.
  • Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20-25 minut.
  • Przestudzone rogaliki oprószam cukrem pudrem.
Okazja: Wypieki

Join the Conversation

  1. Bardzo pomysłowe, sezonowe nadzienie do tradycyjnych rogalików! Chętnie bym spróbowała!

  2. Oj chyba u mnie nie zdążyłyby wystygnąć;)

    1. Pastelle Author says:

      Bardzo możliwe ;)

  3. Ależ ładne te rogaliczki! Z pysznym nadzieniem na dodatek :) Biorę jednego :)

    1. Pastelle Author says:

      Zapewniam Cię, Majanko, że jeden to zdecydowanie zbyt mało ;)

  4. Oj, jakie to musiało być dobre! :)

  5. Świetny przepis. I zgadzam się, że ciasto lekkie i puszyste sam często robię drożdżówkę z rabarbarem jak i innymi owocami .. Pozdrawiam i zapraszam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close