Kurczak caprese – z mozzarellą i pomidorami

Klasyczne włoskie caprese to sałatka, którą mogę jeść całe lato. Świeża, aromatyczna i lekka, a jednocześnie na tyle pożywna, by zaspokoić głód. Zastanawiając się co tym razem przyrządzić na obiad, postanowiłam smaki caprese przenieść do dania obiadowego z piersią kurczaka w głównej roli i tak powstał kurczak caprese. Z nieskrywaną przyjemnością mogę stwierdzić, że mariaż ten wypadł wyjątkowo pozytywnie i smacznie. Soczyste mięso, ciągnący się ser i mnóstwo słodkich pomidorków sprawiły, że trudno przestać jeść. Najlepsza oliwa i świeża bazylia to zdecydowane wisienki na torcie, które nadają całości niecodziennego charakteru.

Podczas gdy włoski przysmak składa się z mozzarelli, pomidorów i bazylii tworząc kompozycję barw narodowej flagi, moje danie wzbogaciłam o piórka czerwonej cebuli, czosnek i oczywiście mięso. Samo przygotowanie nie wydaje się kłopotliwe, a z powodzeniem może stanowić główne danie zarówno na co dzień, jak i od święta. Osobiście nie wstydziłabym się ugościć nim nawet teściowej i jestem pewna, że byłaby pod wrażeniem.

Składniki:

4-6 porcji

  • 4 niezbyt duże piersi kurczaka
  • 500g pomidorków koktajlowych
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 150g świeżej mozzarelli (1 kula)
  • świeża bazylia
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • ocet balsamiczny (około 1 łyżki)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso oprósz solą i pieprzem, a następnie obsmaż na patelni lub grillu do zrumienienia.
  • W naczyniu żaroodpornym ułóż pomidorki koktajlowe na gałązce. Około 1/3 przekrój na połówki w również dorzuć do naczynia.
  • Cebulę pokrój w cienkie piórka. Czosnek zmiażdż trzonkiem noża i dodaj do pozostałych warzyw. Warzywa polej oliwą, skrop octem balsamicznym i lekko przemieszaj, by całość się nią pokryła. Oprósz solą i pieprzem.
  • Włóż zrumienione mięso i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20 minut.
  • Na minutę przed końcem pieczenia całość posyp posiekaną bazylią i obłóż mięso plasterkami sera. Ponownie odstaw do piekarnika.
  • Wyjmij od razu, gdy ser się rozpuści.
  • Podawaj natychmiast.

Smacznego!

podpis

Join the Conversation

  1. Ślinotok.
    To mówi wszystko.

  2. Wygląda bardzo apetycznie więc na pewno będzie smakować i nie tylko dla teściowej !!!!

  3. Jak to pięknie wygląda!

  4. Mmmmm… chyba popełnię w najbliższym czasie :) Tylko jeszcze podpowiedz, w którym momencie dodać ten ocet :)

    1. Małgosia Author says:

      Już poprawiłam. Dziękuję za zwrócenie uwagi :) Kurczaczka polecam, a ocet zasadniczo nie jest niezbędny

      1. Może i ie jest niezbędny ale ja bardzo go lubię :)

        1. Małgosia Author says:

          Też lubię. Podlewam, gdzie tylko się da. Polecam do truskawek, pycha :)

          1. Dziś było na obiad, bardzo smaczne i szybkie danie :) Córka zażyczyła sobie następnym razem więcej sera i więcej pomidorków :))

            Hmm.. ocet do truskawek?

          2. Małgosia Author says:

            Cieszę się, że kurczak smakował. Wracając do octu balsamicznego, świetnie pokręca smak truskawek i uwydatnia ich słodycz. Polecam, nawet kiedyś robiłam tu ps czas chyba podmienić zdjęcie ;)

  5. Jadłam nieraz i bardzo mi smakuje :)
    Pozdrawiam.

  6. Bardzo ciekawa propozycja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close