Lemon curd – cytrynowy krem do ciast i deserów

Lemon curd – znany na całym świecie krem cytrynowy o szerokim zastosowaniu – od ciast i deserów, po tosty, placki, czy naleśniki. Dla wielbicieli soczystych, cytrynowych smaków nie ma lepszego. Ten klasyczny przepis poprowadzi krok po kroku każdego, nawet amatora. Domowy krem cytrynowy to nic trudnego!

Najczęściej przygotowuję lemon curd do tortów – dzięki niemu nawet najsłodsze i najcięższe kremy nie przytłaczają delikatnego biszkoptu. Wystarczy zaledwie jedna warstwa, by cały tort zyskał na lekkości. Bardzo lubię połączenie tego kremu z malinami i tak właśnie zrobiłam przygotowując ostatni tort urodzinowy. Świetnie komponuje się też z klasyczną bezą lub kruchym ciastem, jak w przypadku mazurka cytrynowego.

lemon curd - krem cytrynowy

Przepis ten można potraktować jako bazę do wykorzystania na przyszłość. W ten sam sposób można bowiem przygotować krem z innych owoców, w szczególności cytrusów. Zastępując cytryny pomarańczami, limonkami, czy mandarynkami, zamiast lemon curd, otrzymamy kremy o ulubionych lub dobranych do naszych deserów smakach.

Warto także wspomnieć, że lemon curd jest kremem odpowiednim dla osób na diecie bezglutenowej, ale przygotowuje się go na bazie jajek kurzych. Krem jest gotowany, jednak przed dodaniem ich do garnka, warto dokładnie je umyć i sparzyć wrzątkiem.

Lemon curd - cytrynowy krem do ciast i deserów
Czas Przygotowania
5 mins
Czas Gotowania
15 mins
Czas Całkowity
20 mins
 
Ten klasyczny krem cytrynowy świetnie nadaje się do ciast i tortów, a także do innych deserów.
Rodzaj Dania: Przetwory
Składniki
  • 300 g cytryn - ok 3 szt
  • 2 duże jajka
  • 3 żółtka
  • 180 g cukru
  • 100 g masła
Przygotowanie krok po kroku
  1. Cytryny i jajka umyj i sparz wrzątkiem. Osusz.
  2. Do niewielkiego rondelka dodaj cukier, 2 całe jajka i 3 żółtka, skórkę otartą z cytryn oraz wyciśnięty sok.
  3. Całość wymieszaj rózgą i zacznij podgrzewać na najmniejszej mocy palnika stale mieszając.
  4. Gotuj krem do momentu aż zgęstnieje. Nie przerywaj mieszania i nie zwiększaj mocy palnika, bo krem się zwarzy i powstanie jajecznica. Krem nie może wrzeć, jednak nie ma prawa pozostać surowy, więc temperaturę należy stale kontrolować.
  5. Pod koniec dodaj pokrojone w kostkę masło. Podgrzewaj jeszcze kilka minut, a następnie ostudź.
  6. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku do 2 tygodni.
Uwagi do Przepisu
Bezpieczniejszą metodą przygotowania kremu jest gotowanie go na parze. Jeśli nie ufasz swoim umiejętnościom, postaw miskę ze składnikami nad gotującą się wodą (miska z kremem nie może dotykać powierzchni wody). Dalej postępuj zgodnie z przepisem.

 

lemon curd - przepis

3

4 Odpowiedzi

  1. W sobotę delektowaliśmy się z rodzinką i przyjaciółmi tym delikatnym, puszystym i kwaskowy kremem – podałam go w towarzystwie czekoladowego biszkoptu nasączonego cytrusowy ponczem – to naprawdę był „ósmy kolor tęczy”

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: