Muffinki z czarną porzeczką i czekoladą

Ostatni miesiąc był jakby zawieszony gdzieś pomiędzy czasem i przestrzenią. Właściwie sama nie wiem czy wydarzyło się przez ten okres cokolwiek, co chciałabym zapamiętać. Nawet ciasta nie upiekłam żadnego. Na szczęście już zaczynamy wracać do codzienności i tylko słońce jakoś słabo grzeje, a wieczory bywają wietrzne i chłodne, jak gdyby była to już końcówka lata, a ja jeszcze nie zdążyłam nacieszyć się jego początkiem, o środku nie wspominając. Spróbuję je zatrzymać piekąc muffinki.

W zasadzie wczoraj też miało nie być ciasta. Miałam gotować, robić zdjęcia i malować ścianę na wymarzony kolor. Jednak gdy rodzinka zaczęła rozglądać się po kuchni w poszukiwaniu czegoś smacznego, zmieniłam zdanie. Ciasto potrzebne było na już.

A najszybszym sposobem na coś pysznego są muffinki. Nawet nie dlatego, że ciasto miesza się zaledwie chwilę, ale i pieką się krócej niż duża blacha ciasta, a i stygną znacznie szybciej. I tak powstały – szybkie muffinki, łączące w sobie coś dla miłośników letnich smaków i prawdziwych łasuchów i koneserów czekolady – pyszne i gotowe do podania na stół w 30 minut.

muffinki z czarna porzeczka i czekolada

Muffinki z czarną porzeczką i czekoladą
Czas Przygotowania
15 mins
Czas Gotowania
25 mins
Czas Całkowity
40 mins
 
Rodzaj Dania: Wypieki
Ilość Porcji: 12 szt
Składniki
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 150 ml mleka
  • 85 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g czarnych porzeczek
  • 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie krok po kroku
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Przygotuj formę na muffinki i rozłóż we wgłębienia papilotki.
  3. Porzeczki oczyść z gałązek, a czekoladę posiekaj.
  4. Mleko z olejem, cukrem i jajkami zmiksuj lub ubij ręcznie za pomocą rózgi.
  5. W drugim naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, a następnie dodaj do płynnych składników. Wymieszaj ręcznie za pomocą łopatki. Niezbyt długo, tylko do połączenia się składników.
  6. Dodaj porzeczki i czekoladę i ponownie, delikatnie wymieszaj.
  7. Ciasto przełóż do foremek do 2/3 wysokości.
  8. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut.
  9. Ostudź, na następnie oprósz cukrem pudrem. Jeśli wolisz, muffinki możesz polukrować lub polać roztopioną czekoladą.

 

Smacznego!

muffinki z czarna porzeczka i czekolada

muffinki z czarna porzeczka i czekolada

0

2 Odpowiedzi

  1. Ale smakowicie! Uwielbiam takie połączenia- kwaśne porzeczki i słodziutkie ciasto, mniam, mniam! Sama też niedawno upiekłam podobne babeczki, tylko z czerwonej porzeczki, która wyjątkowo obficie zaczerwieniła krzaczki na naszej działce :) . Chyba smakowały, bo nawet nie zdążyłam zdjęć zrobić ;).
    Pozdrawiam cieplutko!
    Ania

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu