Najlepsze bułki do hamburgerów

Słońce mocniej przygrzało i już wielu z Was z pewnością wygrzebało z dna garażów i piwnic grille. Wygląda na to, że sezon grillowy tego roku potrwa długo. Założę się, że na ruszcie znajdą się nie tylko kiełbaski i karkówka, ale także warzywa, owoce, ryby i oczywiście soczyste burgery. A co pasuje do wielkich, grillowanych burgerów? Oczywiście możliwie jak najlepsze bułki do hamburgerów. Puszyste, rumiane i błyszczące, przyozdobione odrobiną sezamu i lekko słodkie, ale wciąż mocno wytrawne.

Wiadomo, można kupić jakieś buły w markecie, ale czy na pewno to najlepszy wybór? Nie warto psuć dobrego burgera marną bułką, lepiej upiec domowe bułki do hamburgerów i postawić na jakość.

Zobaczcie tylko, jak pięknie prezentuje się wegetariański burger, kiedy użyje się takiej bułki do hamburgerów

5 z 1 głosu

Najlepsze bułki do hamburgerów

Porcji 10 -12
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 1 godzina 20 minuty

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej 650
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 280 ml letniej wody
  • 3 łyżki stołowe oleju lub oliwy
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • + 1 jajko do posmarowania 2 łyżki sezamu

Sposób przygotowania

  • Do miski wlej wodę, dodaj drożdże, posyp cukrem i zostaw na 5 minut.
  • Następnie dodaj rozmącone jajko, olej i wymieszaj.
  • Stopniowo dodawaj mąkę oraz sól zarabiając dość miękkie ciasto.
  • Wyrabiaj energicznie do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  • Przykryj ściereczką lub folią spożywczą i pozostaw do podwojenia objętości, na około 30-40 minut.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 10-12 części. Z każdej z nich uformuj bułeczki i układaj na blasze.
  • Przyryj ponownie i pozostaw na 20 minut do napuszenia.
  • Posmaruj rozmąconym jajkiem z odrobiną wody i posyp sezamem.
  • Piecz w 200°C przez około 20 minut z parą lub w piekarniku w funkcją pary.
  • Ostudź na kratce.
Okazja: Wypieki

English version

No ratings yet

The best hamburger buns

Porcji 10 servings
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 1 godzina 20 minuty

Składniki

  • 3 cups all-purpose flour
  • 2 tsp active dry yeast
  • 280 ml lukewarm water
  • 3 tbsp olive oil
  • 1 egg
  • 1/4 cup sugar
  • 1 tsp salt

egg wash

  • 1 egg
  • 2 tbsp sesame seeds

Sposób przygotowania

  • Put the water into the bowl. Dissolve yeast and sugar. Let it stand for 5 minutes.
  • Place the egg, olive oil and gently mix to combine.
  • Gradually place the flour and salt.
  • Knead until you have smooth and elastic dough.
  • Cover and let rise for 30-40min or until doubled.
  • Put the dough on work surface and form 10-12 circular buns.
  • Place them on a baking sheet, cover and let rise again.
  • Gently brush each one with egg and sprinle with sesame seeds.
  • Preheat the oven to 200°C and bake for 15-20 minutes or until golden brown.
  • Transfer to a wire rack to cool.

 

Zobacz inne przepisy na bułki:

Join the Conversation

  1. Niezwykle apetycznie wyglądają. A co najważniejsze – bez konserwantów i bez sztucznego posmaku!

  2. To coś dla mnie! Kiedyś robiłam podobne precelki – z sezamem, makiem, siemieniem. Dziękuję za nastrojenie mnie – czas by to powtórzyć :)

  3. Bułeczki wyglądają wyśmienicie! Jak dla mnie lepiej, niż te z piekarni :) Pieczywo idealnie smakuje z dodatkiem przeróżnych ziaren i pestek…i jakie jest zdrowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close