Nocna owsianka z pomarańczami i ekspresową granolą

Nikt nie ma czasu ani ochoty stać rano przy kuchence, przygotowując pracochłonne posiłki dla siebie i rodziny. Warto pomyśleć o tym więc już wieczorem. Prosta, słoneczna owsianka to zawsze dobry pomysł. Nie wymaga wiele pracy, est pożywna, smaczna i piękna. Łącząc to wszystko w jedno małe danie, otrzymujemy zastrzyk pozytywnej energii na cały dzień. Słoneczna owsianka z sycylijską pomarańczą idealnie rozświetli nawet najbardziej pochmurny poranek niezależnie od pory roku.

Tak przygotowana owsianka to zdrowy posiłek na początek dnia. Z powodzeniem może stanowić śniadanie do pracy lub szkoły. Mimo niewielkiej ilości słodyczy, jest naprawdę pyszna.

Składniki:

(1-2 porcje)

  • 6+2 łyżek płatków owsianych górskich
  • 250ml mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1-2 pomarańcze sycylijskie lub zwykłe deserowe
  • kilka malin (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki orzechów włoskich

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wieczorem, w przeddzień planowanego posiłku, zalej 6 łyżek płatków owsianych szklanką mleka. Wymieszaj i wstaw pod przykryciem do lodówki na całą noc lub co najmniej 4-5 godzin.
  • Następnego dnia rano upraż orzechy na suchej patelni. Gdy są rumiane i intensywnie pachną, przełóż je na talerzyk.
  • Na tej samej patelni upraż 2 pozostałe łyżki płatków owsianych na złoty kolor, często mieszając. Uprażone płatki polej miodem, wymieszaj i od razu przełóż na talerzyk lub kawałek pergaminu. Skarmelizowany miód sklei płatki, które po wystygnięciu utworzą chrupiącą granolę.
  • Pomarańcze obierz nożem usuwając całą białą skórkę. Pokrój na plasterki. Drugą pomarańczę wyfiletuj.
  • Na miseczkę wyłóż porcję owsianki, na niej plastry i cząstki pomarańczy i pokruszone płatki w miodzie – możesz wszystko ułożyć warstwowo, jak wolisz.
  • Całość udekoruj prażonymi orzechami i pokruszonymi malinami.

Smacznego!

0

1 odpowiedź

Dodaj komentarz