Paluchy drożdżowe z twarogiem i czekoladą

Domowe drożdżówki – czuję ich przyjemny, maślany zapach już na samą myśl. Na chwilę staję się znów dzieckiem, a oczami wyobraźni widzę dom babci. Taki, jaki był wtedy. Pamiętam go dokładnie, wiem jak wyglądała tapeta na ścianie, jakie lustro wisiało w przedpokoju, a jaki obrazek nad babcinym łóżkiem. Jego złocona ramka wydawała mi się wówczas czymś najpiękniejszym na ziemi. By jej dotknąć musiałam wdrapać się na sterty miękkich pierzyn i poduch. Do dziś nie wiem, czy było ich tak dużo, czy to ja byłam taka mała…

A zapach babcinego drożdżowego ciasta nie mógł równać się z niczym innym i do dziś nie może… bo muszę przyznać mimo wrodzonej skromności, że moje drożdżowe wychodzi całkiem nieźle, to to, które zapamiętałam z dzieciństwa, to wciąż zupełnie inny poziom sztuki kulinarnej.

A te drożdżowe paluchy z twarogiem i czekoladą ostatnio mi się przyśniły. Wyszły pyszne.

drozdzowe paluchy z twarogiem i czekolada

Kup książkę kulinarną "Zapach świąt"

Paluchy drożdżowe z twarogiem i czekoladą
Czas Przygotowania
2 hrs
Czas Gotowania
20 mins
Czas Całkowity
2 hrs 20 mins
 
Ilość Porcji: 10 szt
Składniki
  • 600 g mąki pszennej typ500
  • 300 ml letniego mleka
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 7 g drożdży instant lub 25g świeżych
  • 65 g cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 400 g mielonego twarogu
  • 150 g kropelek z mlecznej czekolady lub posiekanej czekolady mlecznej
  • 2 żółtka
  • 15 g cukru waniliowego
Przygotowanie krok po kroku
  1. Do misy robota kuchennego lub na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj suche drożdże i posyp cukrem. Stopniowo dolewaj letnie mleko, jednocześnie zarabiając ciasto. Następnie dodaj jajka i sól. Zagniataj ciasto rękami lub wyrabiaj za pomocą haków robota kuchennego aż będzie gładkie i elastyczne.
  2. Roztop masło i dodaj je (powinno być ciepłe, ale nie gorące) do ciasta. Zagnieć ponownie, aż tłuszcz się wchłonie. Przykryj ciasto folią spożywczą lub czystą ściereczką i ostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Mielony twaróg wymieszaj z dwoma żółtkami i cukrem waniliowym.
  4. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok 1 cm. Na rozwałkowanym cieście rozsmaruj twaróg. Całość posyp czekoladą.
  5. Prostokąt złóż na pół, zamykając nadzienie w środku. Ciasto krój na paski o szerokości ok 4-5 cm i skręcaj dwu lub trzykrotnie. Układaj na blasze piekarnikowej zachowując odstępy między drożdżówkami. Przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około 20-30 minut.
  6. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170°C.
  7. Wyrośnięte drożdżówki upiecz na złoty kolor przez około 20-30 minut.
Uwagi do Przepisu

Jeśli twaróg jest rzadki, odsącz go na gęstym sicie przez kilka godzin.
Ciasto drożdżowe nie powinno być zbyt zbite. Bezpośrednio po dokładnym wyrobieniu powinno lekko rozpływać się pod własnym ciężarem zamiast tworzyć zwartą kulę. Jeśli ciasto mocno się klei do dłoni, kontynuuj wyrabianie, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Lekkie i miękkie ciasto zapewni odpowiednią konsystencję i lekkość po upieczeniu.

drozdzowe paluchy z twarogiem i czekolada

0

1 Odpowiedź

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu