Faszerowana papryka ramiro bulgurem z soczewicą i chorizo

Końcówka lata obfituje w piękne papryki, a faszerowana papryka to mój smak dzieciństwa. Moja mama robiła je znacznie częściej niż ja i bardzo je lubiłam, szczególnie te czerwone – słodkie i delikatne… mmm… Mnie takie nie wychodzą i pewnie dlatego tak rzadko je przygotowuję. Zresztą to nic dziwnego, że przez długie lata próbujemy odtworzyć smaki dzieciństwa i tak naprawdę nigdy nam się to nie udaje. Albo i może się udaje, ale brakuje tego jednego – ręki mamy i kontekstu emocjonalnego. Taka jest moja teoria. Po prostu dania jedzone w dzieciństwie wiązały się nie tylko ze smakiem, ale i uczuciami, naszym podejściem. Nie jesteśmy w stanie tego wszystkiego odtworzyć  i nie pozostaje nic innego, jak tylko się z tym pogodzić. Lub wprosić się do mamy na obiad jeśli tylko jest taka możliwość.

Kilka lat temu na rynku pojawiły się spiczaste papryki ramiro – nie było ich gdy byłam dzieckiem, a są pyszne. Jeszcze słodsze niż zwykłe i gotują się znacznie szybciej. Pięknie też wyglądają, prawda?

Klasyczny farsz do papryki mojej mamy to ryż i mielone mięso i nie śmiem go kwestionować, ale moja niepokorna dusza każe mi przekornie mieszać w garze, więc moja propozycja nadzienia to cytrynowy bulgur z soczewicą i chorizo. Jest pysznie, jest aromatycznie i niecodziennie. Połóżcie sadzone jajko z płynnym żółtkiem na każdej porcji, a faszerowana papryka będzie jeszcze smaczniejsze.

faszerowana papryka

No ratings yet

Faszerowana papryka ramiro

Papryka faszerowana kaszą bulgur, soczewicą i aromatycznym chorizo
Porcji 4 porcje

Składniki

  • 5 papryk spiczastych/ramiro
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 75 g chorizo
  • 1 laska cynamonu
  • 1/2 cytryny
  • 1 cebula ok 100g
  • 1 ząbek czosnku
  • sól/pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 jajek

Sposób przygotowania

  • Na oliwie podsmaż bulgur z soczewicą aż zacznie skwierczeć. Dodaj laskę cynamonu oraz 1/2 wyszorowanej wcześniej cytryny w całości. Zalej wrzątkiem tak, aby kasza i ziarna były przykryte ok 2cm warstwą płynu (ok 3 szklanki). Dopraw do smaku solą, przykryj i gotuj aż cały płyn się zredukuje. W razie konieczności dolej i gotuj całość do miękkości. Ugotowaną kaszę odkryj by odparowała i odstaw. Cynamon i resztki cytryny usuń.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  • Na patelni podsmaż chorizo pokrojone w cienkie plasterki lub drobną kostkę. Gdy wytopi się tłuszcz, dodaj cebulę i czosnek i podsmaż aż zmiękną. Dodaj całość do bulguru i wymieszaj.
  • Papryki przetnij wzdłuż z jednej strony. Delikatnie usuń gniazda nasienne dłonią, umyj i osusz.
  • Papryki wypełnij farszem.
  • Ułóż w naczyniu żaroodpornym i skrop oliwą.
  • Piecz przez około 40-45 minut lub do momentu aż papryka będzie miękka, a skórka zacznie się rumienić.
  • Jajka usmaż na patelni tak, by żółtko pozostało płynne.
  • Podawaj od razu.

Smacznego!

talerz z daniem

 papryka ramiro kaszą

 papryka porcje na talerzu

Join the Conversation

  1. te zdjęcia tylko ochoty robią na takie dobre jedzonko !

  2. świetny jest ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close