Pieczona sałata radicchio z granatem i balsamico

Nawet nie zauważyłam kiedy minęła połowa listopada. To dzisiejszego ranka ocknęłam się pociągając potężnie nosem… No tak… to już ten moment. Lada chwila mikołajki, po nich święta, nowy rok i znów wszystko zacznie się od nowa powoli nabierając tempa, by po koniec gnać prędzej, niż nadąża się zapamiętywać szczegóły.

Już teraz warto zacząć zbierać pomysły i przepisy, by nie dać zaskoczyć się grudniowi. Pieczona radicchio to właśnie jeden z tych pomysłów. Smakuje wyśmienicie, wygląda iście zimowo i świątecznie, a przygotowuje się ją w zaledwie 20 minut. Polecam jako niebanalny dodatek do pieczonych mięs lub deski serów.

… już tylko choinki brakuje…

Ale jeszcze trochę, jeszcze musimy zebrać kilka świetnych świątecznych i noworocznych przepisów. Oto jeden z nich.

pieczona radicchio z granatem

Pieczona sałata radicchio z granatem i balsamico
Czas Przygotowania
5 mins
Czas Gotowania
20 mins
Czas Całkowity
25 mins
 
Rodzaj Dania: Przystawka
Ilość Porcji: 4 os.
Składniki
  • 1 duża główka sałaty radicchio lub 4 mniejsze
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 mały granat
  • 50 ml oliwy
  • 30 ml octu balsamicznego dobrej jakości
  • 30 ml płynnego miodu
  • sól pieprz
  • po gałązce rozmarynu i tymianku
Przygotowanie krok po kroku
  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  2. Cebulę pokrój w ósemki i podziel na cząstki.
  3. Radicchio pokrój na cząstki (u mnie 16-tki) w taki sposób, by pozostały połączone. Ułóż na blasze, rozsyp cząstki cebuli
  4. Skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem. Przemieszaj delikatnie.
  5. Piecz około 15-20 minut aż sałata zarumieni się i zmięknie.
  6. Jeszcze gorącą radicchio przełóż na półmisek razem z cebulą. Polej miodem i balsamico.
  7. Posyp ziarnami granata. Podawaj do serów lub pieczonego mięsa.

 

1

7 odpowiedzi

  1. Bardzo interesujący i oryginalny przepis. Pieczona sałata prezentuje się bardzo dobrze i zapewne też tak smakuje. Chyba muszę ją wypróbować, bo jest szybka w przygotowaniu (co mi się podoba) i mocno mnie zainteresowała. Myślę, że to będzie ciekawe odkrycie smakowe. ;)

Dodaj komentarz