Pieczone orzotto z kurczakiem i prawdziwkami

Dania jednogarnkowe idealnie wpisują się w jesienny klimat. Mają w sobie niewiarygodną moc rozgrzewania nie tylko ciała, ale też ducha i całej okolicznej atmosfery. Najlepiej dzielić tę moc z najbliższymi. Wspólne jedzenie wprost z gorącego rondla pozwala czerpać radość z tego, co najprostsze, codzienne i zwyczajne – z jedzenia.

Pieczone orzotto z kurczakiem i prawdziwkami to proste, sycące danie dla wszystkich miłośników jesiennych aromatów. Utrzymuje się we włoskim klimacie, ale równie niedaleko mu do naszych, rodzimych korzeni, bo gdzie indziej znajdziemy takie wspaniałe prawdziwki, jak nie w naszych, polskich lasach?! W zasadzie sam makaron z grzybami byłby już świetnym daniem, ale pieczony kurczak z chrupiącą skórką zdecydowanie znajduje tu swoje miejsce na równi z pozostałymi smakami.

Samo przygotowanie dania jest bajecznie proste, wystarczy jedna patelnia i kilka prostych składników, by po niespełna godzinie móc zasiąść do stołu.

Składniki:

(4 porcje)

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 szklanka makaronu orzo
  • 200g prawdziwków świeżych lub mrożonych (lub innych grzybów leśnych)
  • 120g szalotki lub cebuli
  • 150g białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku (ok 10g)
  • po dwie gałązki świeżego tymianku i rozmarynu
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa
  • 50g masła
  • 25g parmezanu
  • natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzej do 180°C. Zagotuj w czajniku 3 szklanki wody.
  • Udka umyj i osusz. Ostrym nożem ponacinaj mięso aż do kości od strony skóry. Dopraw solą.
  •  Zrumień mięso z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy, następnie zdejmij z patelni.
  • Patelnię postaw ponownie na ogniu, zeszklij lekko posiekaną szalotkę i czosnek.
  • Dodaj pokrojone w kostkę grzyby i przesmaż przez 2 minuty. Podlej winem i zredukuj o połowę na duży ogniu. Zestaw z ognia.
  • Do grzybów dodaj 1 szklankę orzo, dopraw do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, dodaj gałązki tymianku i rozmarynu. Wymieszaj. Zalej 3 szklankami wody.
  • Do makaronu włóż podsmażone udka kurczaka i wstaw do piekarnika na około 45 minut lub do momentu aż udka będą zrumienione i miękkie, a płyn niemal w całości zostanie wchłonięty przez makaron.
  • Z naczynia wyjmij udka. Dodaj zimne masło i wymieszaj aż się rozpuści. Ponownie ułóż udka na makaronie i całość posyp wiórkami parmezanu i natką.

Smacznego!

0

10 odpowiedzi

  1. Uuu, ale to smakowicie wygląda, kurcze :) Już sobie narobiłem smaku na to kurcze z prawdziwkami, a do tego uwielbiam makaron więc dla mnie kompozycja idealna.

Dodaj komentarz