Pieczone udka kurczaka w sosie curry z mleczkiem kokosowym

Dni wolne dobiegły końca. Coraz mniej choinek mruga zza firanek przyciągając zaciekawione spojrzenia, ostatnie fajerwerki przebrzmiały i coraz więcej śniegu leży na chodnikach ku zgrozie zaspanych kierowców. Czas zakasać rękawy i posprzątać po tym długim, świątecznym lenistwie…

A jeśli organizacja czasu po takim długim odpoczynku idzie u Was tak jak u mnie, dzisiejszy przepis na pewno pomoże wstrzelić się z obiadem o odpowiedniej porze. Kurczak jak zawsze piecze się sam i robi to zupełnie szybko. Co więcej wychodzi mu to naprawdę smacznie. Tym razem postawiłam na nieco orientalne smaki. Czerwone curry i garam masala w połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka i kremowym mleczkiem kokosowym komponują się niezwykle dobrze, a całość nie tylko wygląda bardzo apetycznie, ale równie dobrze smakuje. Do tak przygotowanego mięsa proponuję ryż lub ziemniaki i sporą porcję zieleniny dla odświeżenia całości. Najlepsze będą tu udka z kurczaka.

Jeśli dalekowschodnie smaki są Wam bliskie, lubicie bogactwo smaku tych kuchni, lekką ostrość i cenicie sobie prostotę w kuchni, ten przepis jest zdecydowanie dla Was.

Pieczone udka kurczaka w sosie curry z mleczkiem kokosowym
Czas Przygotowania
10 mins
Czas Gotowania
45 mins
Marynowanie
1 hr
Czas Całkowity
55 mins
 
Rodzaj Dania: Danie główne
Kuchnia: Mięsne
Ilość Porcji: 5 porcji
Składniki
  • 1 kg podudzi lub udek z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 3-4 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml mleczka kokosowego
Przygotowanie krok po kroku
  1. Mięso umyj i osusz. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Pastę curry wymieszaj z sosem sojowym, oliwą i pozostałymi przyprawami. Powinna powstać półpłynna marynata do mięsa. Pokryj nią dokładnie mięso z każdej strony.
  3. Cebulę pokrój w piórka, czosnek lekko rozgnieć. Dodaj do mięsa. Przykryj folią i odstaw w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
  4. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wstaw zamarynowane mięso pod przykryciem i piecz 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmij naczynie, zdejmij przykrycie i zalej kurczaka 200ml mleczka kokosowego.

  5. Wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj kolejne 15 minut bez przykrycia, aby mięso się zarumieniło, a sos zgęstniał.
  6. Podawaj z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką. Polecam te na bazie sałaty z lekkim winegretem.

 

0

13 odpowiedzi

    1. mnie też nie trzeba namawiać na takie udka
      Pysznie wygląda
      i zapewne pysznie smakuje :)

      A zdjęcia jak zwykle ekstra

      Pozdrawiam i zapraszam na odchudzający domowy koktajl
      :)
      czyli zielony koktajl super modelek (zaprojektowany specjalnie dla najlepszych modelek świata)

  1. sorry, ale co to ma wspólnego z Indiami? Tylko Garam Masala… Niestety to bardziej Tajski przepis. Chociaż tu zaś nie pasuje garam masala. Co nie znaczy, że sam smak będzie zły. Jeżeli szukamy powiązania z indiami to przydałby się tu jogurt, masło, pozbyć trzeba by się sosu sojowego oraz pasty curry, a więcej przypraw świeżych jak Kardamon czy imbir itd. Do ryżu pod koniec gotowania dodać szafran i masło.

  2. Ja bym nie przesadzala z tymi dwiema lyzeczkami pasty curry. Jesli mowimy tutaj o oryginalnej pascie to te dwie lyzeczki wypala wam wnetrznosci.

    1. Teraz powstaje pytanie na ile pasta curry dostępna u nas jest oryginalna. Proszę potraktować podaną ilość przypraw orientacyjnie. Zawsze sugeruję, że ostrość należy dostosować do własnych preferencji smakowych.

Dodaj komentarz