Piernikowy tort mocha

Święta Bożego Narodzenia to okres wzmożonej pracy niejednego piekarnika. Pieczemy ciasta, torty, pasztety, kulebiaki, robimy torty i ogromne glazurowane pieczenie dla całej rodziny. Ja już od dłuższego czasu zastanawiam się nad grudniowym menu i lista wciąż się powiększa, a to jeszcze nie koniec. Ba! To nawet nie połowa pomysłów!

Moja niewielka kuchnia wciąż oprószona jest mąką, a piekarnik rozgrzany do czerwoności. W takich chwilach jak ta, bardzo przydaje się technologia Dual Cook, jaką oferuje nam w swoich najnowszych piekarnikach Samsung. Za pomocą załączonego separatora można podzielić jeden duży piekarnik na dwie niezależne strefy pieczenia, co nie tylko pozwala oszczędzić jeszcze więcej energii w i tak już energooszczędnym urządzeniu, ale też umożliwia pieczenie dwóch różnych produktów z różnymi ustawieniami czasu i temperatury.

Teraz, przed świętami takie rozwiązania podobają mi się szczególnie, ale jeśli będę chciała zrealizować wszystkie pomysły z mojej przedświątecznej listy, z pewnością przydałyby się także później. Z innych przydatnych funkcji tych piekarników z pewnością mogę wymienić wygodne prowadnice teleskopowe i czyszczenie katalityczne, które skutecznie usunie wszystkie pozostałości po świątecznych wypiekach.

Porozmawialiśmy już o piekarnikach, teraz pora napisać o torcie, jaki można upiec w jednym z nich. Piernikowy tort mocha to coś zupełnie innego, co dzięki korzennym aromatom świetnie wpisuje się w charakter zimowych świąt. Postaw go na swoim świątecznym stole, a goście nie będą mogli wyjść z zachwytu. Nie wymaga wiele pracy, a jego przygotowanie najlepiej zaplanować na około 2 dni przed podaniem, aby spokojnie nabrał smaku i wilgoci.

Składniki:

(średnica 20cm)

  • 150g mąki pszennej
  • 100g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 jajko
  • 50g masła

krem:

  • 650ml mleka
  • 80g proszku budyniowego śmietankowego lub waniliowego (2 opakowania)
  • 250g cukru
  • 350g miękkiego masła
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (w wersji bezkofeinowej może być zbożowa dobrej jakości)

wykończenie:

  • 200ml kremówki 36%
  • ciemna i biała kuwertura czekoladowa lub czekolada do przygotowania dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Krem: Z 650ml mleka odlej 150ml, pozostałą część zagotuj z cukrem i kawą. W odlanym mleku rozmieszaj proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony budyń i energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Gotuj jeszcze minutę, a następnie odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Ciasto: Roztop masło i przestudź.
  • W misce wymieszaj mąkę z cukrem. Dodaj jajko, roztopione masło oraz miód. Zmiksuj krótko mikserem. Na koniec dodaj przyprawę korzenną i sodę. Zagnieć miękkie ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę lub do zamrażalnika na 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  • Schłodzone ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj pomiędzy folią spożywczą (dość mocno się klei) na koła o średnicy około 20cm.
  • Ułóż na blachach wyłożonych pergaminem i upiecz w nagrzanym piekarniku przez 12-15 minut na złoty kolor. Upieczone blaty powinny być lekko miękkie. Po wystudzeniu wyrównaj nożem okręgi na wielkość 20cm tak, by pasowały do dna tortownicy. Odstaw.
  • Krem: Miękkie masło utrzyj na puch za pomocą miksera. Gdy zbieleje, dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu nie przerywając ucierania. Gotowy krem jest puszysty i lekko rozlewający się, ale po schłodzeniu się zestali.
  • Na dno tortownicy ułóż jeden blat piernikowy, następnie wylej 1/3 kremu i wyrównaj. Przykryj kolejnym blatem i dalej postępuj tak samo. Gotowy torcik wstaw do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.
  • Schłodzony tort wyjmij z tortownicy. Użyj palnika kuchennego do oddzielenia tortu od boków lub zrób to ostrożnie za pomocą noża.
  • Ubij kremówkę na sztywno i udekoruj nią wierzch tortu. Ponownie krótko schłódź.
  • W tym czasie przygotuj czekoladowe choinki lub wykorzystaj inne dekoracje.

Smacznego!

Skorzystaj ze świątecznej promocji Samsung!

Kup piekarnik Samsung objęty promocją i odbierz zestaw do domowych wypieków w prezencie!

wpis sponsorowany

0

6 odpowiedzi

  1. WOW! Wygląda smakowicie!!! Lubię gotować i piec, ale nie wiem czy udałoby mi się zrobić takie ciacho…A pewnie jakby mi się udało, to nie doczekałoby Świąt :D – jesteśmy łasuchami… Czytałam kilak twoich przepisów i na pewno na coś się skuszę :D .
    Pozdrawiam cieplutko
    Ania

  2. Muszę kiedyś wypróbować przepis. Dzisiaj upiekłam swój pierwszy tort. Z przepisu z książki ‚Kwiat Kalafiora’ Małgorzaty Musierowicz. Nie spodziewałam się, że taki prosty przepis będzie taki dobry… ;)

Dodaj komentarz