Domowy ketchup śliwkowy z chili – świetny do mięs i serów

Ten domowy ketchup śliwkowy z chili rewelacyjnie zastępuje ten klasyczny, nadaje się do mięs i wędlin. Jest jednocześnie pikantny, słodkawy i kwaskowy.

Poznałam jego smak wiele lat temu i kiedy tylko znalazłam go w starym maminym zeszycie, od razu zrobiłam. Śliwki niedługo się skończą, warto więc zatrzymać ich smak na dłużej.

Wiele lat temu dostałam słoiczek tego sosu od mamy. Najbardziej posmakował mojemu mężowi, podlewał go wtedy do wszystkiego, choć swoją ostrością łzy wyciskał zawodowo. Później przepis zginął zapomniany gdzieś w przepastnym zeszycie mojej mamy. Przypomniałam sobie o nim główkując, jak wykorzystać nadmiar papryczek chili, jakimi mnie zasypano. Jeśli macie ochotę zrobić kilka słoiczków na zimę, spieszcie się, śliwki niedługo się skończą. U mnie to już też chyba ostatnie słoiczki ze śliwkami tego roku…

No ratings yet

Pikantny sos śliwkowo-paprykowy - świetny do mięs

Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 2 godziny
Czas całkowity 2 godziny 20 minuty

Składniki

  • 2 kg śliwek
  • ok 10 papryczek chili dodaj tyle, by dostosować stopień ostrości do własnych upodobań
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • ok 4 ząbki czosnku
  • 25 dkg cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 szklanka octu

Sposób przygotowania

  • Śliwki, imbir oraz chili i czosnek zmiksowałam w blenderze.
  • Całość przelałam do garnka o grubym dnie i gotowałam przez 2 około godziny, jak powidła.
  • Gdy śliwki zgęstniały i ściemniały wystarczająco dodałam cukier, sól i ocet i jeszcze chwilę gotowałam, do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Gorący sos przelałam do małych słoiczków, a następnie zapasteryzowałam.
  • Sos podaję do wędlin i mięs.
Okazja: Przetwory

 

 

Join the Conversation

  1. Ciekawy przepis! Sosik kojarzy mi sie nieco orientalnie, z tym sosem, ktory podaje sie do kaczki po chinsku :)

  2. Fantastyczny przepis! Muszę wypróbować, gdyż jestem bardzo ciekawa jak smakuje…:) Pozdrawiam!

    Zapraszam na ciasto z owsianym kremem:) http://domowe-wypieki.com/ciasto-z-konfitura-z-pomaranczy-kakaowa-beza-i-kremem-owsiano-kawowym/

  3. nie jestem pewna czy zamiast ketchupu można to użyć, ale czasami nic nie zastąpi tego śliwkowego aromatu

  4. właśnie wstawiłam śliwki na gaz niestety nie dostalam nigdzie imbiru :( to juz nie bedzie to samo zapewne … ale przepis wyglada smakowicie :) zdam relacje czy obdarowani beda go chwlic czy ee tam ;)

    1. Małgosia Author says:

      Możesz dodać odrobinę suszonego imbiru, razem z octem. Mam nadzieję, że obdarowanym jednak posmakuje :)

  5. O jakie chodzi papryczki,bo mam takie małe suszone

    1. Małgosia Author says:

      Chodzi o świeże ostre papryczki. Ilość należy dostosować do stopnia ostrości papryczek oraz własnych preferencji. Suszonych nie polecam w tym przypadku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close