Różane ciasto z rabarbarem

Zanim nadejdzie sezon na nasze polskie, słodkie truskawki, moim ulubionym ciastem, jest ciasto z rabarbarem. Nic wymyślnego, nic trudnego – po prostu ciasto. Takie, które kojarzy się z dzieciństwem, z popołudniowymi, wiosennymi promieniami słońca i babcinym ogródkiem pełnym wonnych kwiatów i ziół o tajemniczych nazwach i właściwościach.

Właśnie taki jest  przepis na to ciasto. Prosty i niezawodny, a ciasto… Pyszne, puszyste i aromatyczne. Tylko jeść… Jeść i wspominać czasy, gdy rabarbar najlepiej smakował z cukrem.

To jedno ze smaczniejszych ciast tego typu, jakie jadłam. Lekkie i bardzo puszyste, rosło niemal w oczach jeszcze przed wstawieniem do piekarnika. Delikatne, lekko maślane, jogurtowe, pachnące wodą różaną i rabarbarem. Chociaż bardzo łatwe, zachwyca swoim smakiem.

Składniki:(forma keksowa 10-25cm)

  • 170g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 300g rabarbaru około 3 łodygi
  • 3-4 łyżki wody różanej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rabarbar pokrój na 10cm kawałki (szerokość foremki). Każdy kawałek przetnij wzdłuż na pół. Oprósz 2 łyżkami cukru i zalej 2 łyżkami wody różanej. Odstaw na kilkanaście minut.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch.
  • Dodawaj po jednym jajku nie przerywając ucierania.
  • Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Wymieszaj do połączenia się składników.
  • Dodaj jogurt i 2 łyżki wody różanej i wymieszaj do połączenia się składników. Możesz użyć miksera na wolnych obrotach.
  • Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj.
  • Na wierzchu ułóż gęsto paski rabarbaru skórką do góry. Skrop powstałym sokiem pozostałym po macerowaniu rabarbaru.
  • Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 45-50 minut lub do „suchego patyczka”
  • Przestudź, a następnie delikatnie przełóż na półmisek.
  • Przestudzone ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Bardzo podoba mi się dodatek wody różanej- ciasto musi mieć cudowny aromat; )

  2. Wspaniałe! Uwielbiam takie ciasta – proste i domowe :) Dla mnie ciasta z rabarbarem są nawet lepsze niż te z truskawkami, choć lubię także łączyć te dwa składniki ze sobą. P.s. śliczny czajnik! A co to za piękne szare tło za ciastem – blacha, winyl? Pozdrawiam :)

    1. Małgosia Author says:

      Truskawki najlepsze są po prostu, bezpośrednio z krzaczka :) tło to płyta meblowa.

  3. Świetnie wygląda :)A gdyby je jeszcze posypać cukrem pudrem… Mmmm ;) Lubię ciasta w bogatszej wersji, z kremami polewami etc. ale przy takich najprostszych to człowiek chyba takie najprzyjemniejsze doświadczenia smakowe przeżywa :) A jeszcze gdy się konsumuje w ogródku, na leżaku… :) Pozdrawiam Cię serdecznie

  4. Uwielbiam takie ciasta, a to prezentuje się wyjątkowo smakowicie ;) Czy bez wody różanej będzie „zjadliwe” czy jej brak zabije cały urok tego ciasta?

    1. Małgosia Author says:

      Też będzie dobre, po prostu odrobinę inne. Można dodać ekstrakt waniliowy lub pomarańczowy i będzie równie smacznie.

  5. Robi się :) Bez wody różanej, ale za to z konfiturą z róży… Dam znać jak wyszło :) Dziękuję za kolejną inspirację.

  6. Wygląda przepięknie! Jak uda mi się dorwać gdzieś rabarbar to na pewno spróbuję zrobić :)

  7. Uwielbiam ciasto z rabarbarem, może właśnie dlatego, że kojarzy mi się okresem beztroski i dzieciństwa. W okresie dzieciństwa wszystko smakowało inaczej – jakby lepiej. Cudem potrafiła być zwykła kromka z masłem posypana cukrem:)

  8. Pycha wyszło. Zamiast wody różanej dodałam konfiturę różaną i zrobiłam w formie placka. Świetnie się rabarbar z różą komponuje. Polecam!

  9. Uwielbiam rabarbar i ciasta z nim, a to na pewno będzie pyszne :)

  10. Wygląda przepysznie.
    Gdzie nabywasz wodę różaną ?

    1. Małgosia Author says:

      Wieki temu kupiłam w sieci, w jednym z tych sklepów z produktami z całego świata i mam. Niewiele się jej zużywa

    2. W Makro jest dostępna cały czas

      1. Małgosia Author says:

        O, nigdy w Makro nie wpadła mi w ręce. Dobrze wiedzieć :)

  11. ciasto z rabarbarem było zawsze w domu mojej Babci, z nostalgią je wspominam a do tego pyszny rabarbarowy kompot, dzięki za przywrócenie wspomnień z dzieciństwa, gratuluję boga i klimatycznych zdjęć

  12. Bardzo niesamowicie wyglądające ciasto, którego smak zapewne jest zniewalający. Uwielbiam tego typu ciasta, więc myślę, że w przyszłości je wypróbuję :)

  13. Ciekawa propozycja do kawki :-)

  14. A właśnie zastanawiałam się do czego można wykorzystać tą wodę różaną, która przeważnie u mnie w łazience stoi :)

  15. Dorwałam rabarbar – będzie ciacho!!

  16. moja babcia takie piekła ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close