Zanim nadejdzie sezon na nasze polskie, słodkie truskawki, moim ulubionym ciastem, jest ciasto z rabarbarem. Nic wymyślnego, nic trudnego – po prostu ciasto. Takie, które kojarzy się z dzieciństwem, z popołudniowymi, wiosennymi promieniami słońca i babcinym ogródkiem pełnym wonnych kwiatów i ziół o tajemniczych nazwach i właściwościach.
Właśnie taki jest przepis na to ciasto. Prosty i niezawodny, a ciasto… Pyszne, puszyste i aromatyczne. Tylko jeść… Jeść i wspominać czasy, gdy rabarbar najlepiej smakował z cukrem.
To jedno ze smaczniejszych ciast tego typu, jakie jadłam. Lekkie i bardzo puszyste, rosło niemal w oczach jeszcze przed wstawieniem do piekarnika. Delikatne, lekko maślane, jogurtowe, pachnące wodą różaną i rabarbarem. Chociaż bardzo łatwe, zachwyca swoim smakiem.
Wspaniałe! Uwielbiam takie ciasta – proste i domowe :) Dla mnie ciasta z rabarbarem są nawet lepsze niż te z truskawkami, choć lubię także łączyć te dwa składniki ze sobą. P.s. śliczny czajnik! A co to za piękne szare tło za ciastem – blacha, winyl? Pozdrawiam :)
Świetnie wygląda :)A gdyby je jeszcze posypać cukrem pudrem… Mmmm ;) Lubię ciasta w bogatszej wersji, z kremami polewami etc. ale przy takich najprostszych to człowiek chyba takie najprzyjemniejsze doświadczenia smakowe przeżywa :) A jeszcze gdy się konsumuje w ogródku, na leżaku… :) Pozdrawiam Cię serdecznie
Uwielbiam ciasto z rabarbarem, może właśnie dlatego, że kojarzy mi się okresem beztroski i dzieciństwa. W okresie dzieciństwa wszystko smakowało inaczej – jakby lepiej. Cudem potrafiła być zwykła kromka z masłem posypana cukrem:)
ciasto z rabarbarem było zawsze w domu mojej Babci, z nostalgią je wspominam a do tego pyszny rabarbarowy kompot, dzięki za przywrócenie wspomnień z dzieciństwa, gratuluję boga i klimatycznych zdjęć
Bardzo niesamowicie wyglądające ciasto, którego smak zapewne jest zniewalający. Uwielbiam tego typu ciasta, więc myślę, że w przyszłości je wypróbuję :)
Bardzo podoba mi się dodatek wody różanej- ciasto musi mieć cudowny aromat; )
Wspaniałe! Uwielbiam takie ciasta – proste i domowe :) Dla mnie ciasta z rabarbarem są nawet lepsze niż te z truskawkami, choć lubię także łączyć te dwa składniki ze sobą. P.s. śliczny czajnik! A co to za piękne szare tło za ciastem – blacha, winyl? Pozdrawiam :)
Truskawki najlepsze są po prostu, bezpośrednio z krzaczka :) tło to płyta meblowa.
Świetnie wygląda :)A gdyby je jeszcze posypać cukrem pudrem… Mmmm ;) Lubię ciasta w bogatszej wersji, z kremami polewami etc. ale przy takich najprostszych to człowiek chyba takie najprzyjemniejsze doświadczenia smakowe przeżywa :) A jeszcze gdy się konsumuje w ogródku, na leżaku… :) Pozdrawiam Cię serdecznie
Uwielbiam takie ciasta, a to prezentuje się wyjątkowo smakowicie ;) Czy bez wody różanej będzie „zjadliwe” czy jej brak zabije cały urok tego ciasta?
Też będzie dobre, po prostu odrobinę inne. Można dodać ekstrakt waniliowy lub pomarańczowy i będzie równie smacznie.
Robi się :) Bez wody różanej, ale za to z konfiturą z róży… Dam znać jak wyszło :) Dziękuję za kolejną inspirację.
Wygląda przepięknie! Jak uda mi się dorwać gdzieś rabarbar to na pewno spróbuję zrobić :)
Uwielbiam ciasto z rabarbarem, może właśnie dlatego, że kojarzy mi się okresem beztroski i dzieciństwa. W okresie dzieciństwa wszystko smakowało inaczej – jakby lepiej. Cudem potrafiła być zwykła kromka z masłem posypana cukrem:)
Pycha wyszło. Zamiast wody różanej dodałam konfiturę różaną i zrobiłam w formie placka. Świetnie się rabarbar z różą komponuje. Polecam!
Uwielbiam rabarbar i ciasta z nim, a to na pewno będzie pyszne :)
Wygląda przepysznie.
Gdzie nabywasz wodę różaną ?
Wieki temu kupiłam w sieci, w jednym z tych sklepów z produktami z całego świata i mam. Niewiele się jej zużywa
W Makro jest dostępna cały czas
O, nigdy w Makro nie wpadła mi w ręce. Dobrze wiedzieć :)
ciasto z rabarbarem było zawsze w domu mojej Babci, z nostalgią je wspominam a do tego pyszny rabarbarowy kompot, dzięki za przywrócenie wspomnień z dzieciństwa, gratuluję boga i klimatycznych zdjęć
Bardzo niesamowicie wyglądające ciasto, którego smak zapewne jest zniewalający. Uwielbiam tego typu ciasta, więc myślę, że w przyszłości je wypróbuję :)
Ciekawa propozycja do kawki :-)
A właśnie zastanawiałam się do czego można wykorzystać tą wodę różaną, która przeważnie u mnie w łazience stoi :)
Dorwałam rabarbar – będzie ciacho!!
moja babcia takie piekła ;)