Sałatka jajeczna z soczewicą i marynowaną jalapeno

Sałatka jajeczna to jeden z prostszych pomysłów na śniadanie lub szybki lunch. Można zjeść ją na kanapce lub tak, jak zwykliśmy zjadać nasze polskie sałatki majonezowe – z talerzyka lub miseczki. Z powodzeniem można zabrać ją do pracy lub szkoły, albo zjeść przy rodzinnym stole – nie ma reguły.

W moim wykonaniu sałatka jajeczna to zazwyczaj dość drobno posiekane składniki. Dzięki temu zabiegowi, zyskuje ona formę pasty do chleba i tak też ją podaję – na pieczywie. Najbardziej lubimy w tym przypadku ciemne, pełnoziarniste chleby lub tosty.

Tym razem zależało mi, aby oprócz jajek w sałatce jajecznej znalazły się pożywne warzywa. Postawiłam na soczewicę, która świetnie pasuje do różnego rodzaju sałatek. Dodatkowo, dostarcza wielu składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów. Porcja soczewicy w porze śniadanie to być może niecodzienny dodatek, ale z pewnością smaczny i zdrowy.

sałatka jajeczna przepis

Sałatka jajeczna z soczewicą i marynowaną jalapeno
Czas Przygotowania
15 mins
Czas Gotowania
15 mins
Czas Całkowity
30 mins
 

Prosta sałatka jajeczna to śniadanie idealne. Proste i szybkie.

Rodzaj Dania: Śniadanie
Ilość Porcji: 4 os.
Składniki
  • 5 jajek
  • 100 g brązowej soczewicy ugotowanej na sypko lub z puszki
  • 50 g czerwonej cebuli
  • 50 g marynowanej papryki jalapeno
  • 125 ml majonezu
  • 10 g musztardy dijon
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
Przygotowanie krok po kroku
  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, a następnie obierz. Pokrój na ćwiartki, a następnie posiekaj wg uznania w malakserze lub bardzo drobno nożem.

  2. Cebulę pokrój z drobną kostkę.

  3. Soczewicę odsącz dokładnie.

  4. Papryczki jalapeno posiekaj. Użyj tyle, ile uważasz za stosowne; do uzyskania odpowiedniej ostrości - sałatka powinna być wyraźnie pikantna.

  5. Wszystkie przygotowane składniki sałatki wymieszaj. Dodaj majonez oraz musztardę i dopraw do smaku solą i pieprzem. 

 

sałatka jajeczna na kanapki

2

5 Odpowiedzi

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu