Sałatka z kurczakiem, grillowanym ananasem i malinami

Gdzieś głęboko w podświadomości rodzi nam się latem potrzeba jedzenia zdrowiej, lżej, bardziej kolorowo i świeżo. Taka jest właśnie moja dzisiejsza propozycja. Łączy w sobie wszystko to, co latem lubimy najbardziej. Jest sałatka, są pachnące maliny i grill. Jest smacznie, zdrowo i kolorowo. Całość w połączeniu z pieczonymi młodymi ziemniaczkami jest pożywnym daniem obiadowym dla każdego głodomora. Jestem pewna, że pożywny pieczony kurczak, karmelizowany na ruszcie ananas, krucha sałata rzymska i odświeżające drobinki malin zaspokoją Wasze letnie apetyty.

W początkowym zamyśle miała być sałatka z kurczakiem cezara, ale wariacja poszła tak daleko, że trudno już doszukiwać się podobieństwa w końcowej wersji. No cóż… To był niezwykle kreatywny dzień…

Do sałatki użyłam prostego dressingu z aromatycznej oliwy i octu malinowego. Jeśli dotąd nie spotkaliście się z takim octem, koniecznie przygotujcie go teraz, gdy sezon malinowy właśnie się rozpoczął. Wystarczy zalać świeże, oczyszczone i suche maliny octem – ja użyłam cydrowego/jabłkowego i odstawić pod przykryciem w ciemne i chłodne miejsce na 1-2 tygodnie. Gotowy ocet ma piękny malinowy kolor i bogaty aromat owocowy. Nadaje się świetnie do dressingów i sosów. Z pewnością znajdziecie dla niego odpowiednie zastosowanie.

Składniki:

(4porcje)

  • 3-4 małe piersi kurczaka
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • garść świeżych lub mrożonych malin
  • oliwa
  • ocet malinowy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól morska
  • pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wędzoną paprykę, chili, kolendrę, pieprz oraz sól i 2 łyżki oliwy wymieszaj na pastę. Nasmaruj nią mięso i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 20-30 minut. Mięso po dotknięciu powinno być sprężyste, ale nie twarde. Odstaw. (jeśli chcesz, możesz upiec mięso na grillu. W tym celu przygotuj je tak samo lub zamarynuj w przyprawach wcześniej i przed podaniem połóż na ruszcie. Możesz użyć zwykłej mielonej papryki, grillowanie nada mięsu specyficzny wędzony, dymny aromat)
  • Ananasa obierz i pokrój na cząstki a’la ósemki. Połóż na ruszcie lub patelni grillowej i obsmaż na złoty kolor. Zdejmij z patelni lub grilla.
  • Z sałaty odkrój głąb i ułóż po 3-4 liście na talerzach. Pomiędzy liście sałaty włóż po kawału ananasa.
  • Pokrój ukośnie mięso i ułóż na talerzach.
  • Całość posyp malinami.
  • Skrop oliwą i octem malinowym. Dopraw solą i pieprzem.
  • Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Przygotowanie octu malinowego:

  • 1 szklanka malin
  • 1,5 szklanki octu jabłkowego lub winnego (jasnego)

Oczyszczone maliny zalej octem i przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu przez około 2 tygodnie. Gdy maliny odbarwią się/stracą kolor, zlej ocet do naczynia, zamknij szczelnie i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu do 1 roku czasu.

 

Smacznego!

0

8 odpowiedzi

  1. Wspaniały blog, ciekawe przepisy i zdjęcia. Wystarczy na nie spojrzeć i od razu ślinka cieknie. Uwielbiam blogi kulinarne. Zazdroszczę ludziom tej pasji, bo ja sama nie znoszę gotować. robię to tylko z przymusu.

    1. Kasiu, dziękuję Ci za miłe słowa. Cieszę się, że podoba Ci się w moich skromnych progach. Zapraszam jak najczęściej i wyobraź sobie, że też kiedyś nie lubiłam gotować. Czasem warto spróbować polubić coś, czego i tak w 100% nie da się uniknąć ;)

Dodaj komentarz