Schab pieczony z ananasem – przepis na soczystą pieczeń

Pieczone mięsa potrafią przysporzyć nam wiele problemów i wątpliwości. Szczególnie schab pieczony, bo ze względu na niewielką zawartość tłuszczu w tym rodzaju mięsa bywa, że wychodzi twardy i suchy. Nie jest jednak powiedziane, że tak być musi. Są sposoby na to, by pieczeń była soczysta i krucha jak nigdy dotąd.

Mój przepis na idealny schab pieczony jest prosty, ale nie wystarczy byle jak włożyć kawałka mięsa do piekarnika i zapomnieć o nim na długie godziny. To najlepszy sposób na wiórowatą pieczeń. Do pieczenia schabu trzeba się właściwie przygotować. Na szczęście nie są to karkołomne przygotowania i nie wymagają cyrkowej sprawności, ani też trudno dostępnych przypraw.

Wieprzowina bardzo lubi dodatek owoców. Mój schab pieczony podałam z chutneyem z ananasa i uważam, że to naprawdę świetny dodatek. Pięknie się prezentuje i smakuje wprost wyśmienicie. Taka pieczeń idealnie nadaje się na świąteczny stół lub niedzielny obiad. Robi się ją zaskakująco szybko, trzeba tylko pamiętać o włożeniu mięsa do solanki odpowiednio wcześniej.

pieczony schab z ananasem

Schab pieczony z ananasem
Czas Przygotowania
2 d
Czas Gotowania
1 hr
Czas Całkowity
2 d 1 hr
 

Soczysta pieczeń wieprzowa. Idealna na niedzielny lub świąteczny obiad.

Rodzaj Dania: Danie główne
Kuchnia: Mięsne, Wielkanoc
Ilość Porcji: 8 porcji
Składniki
  • 1-1,5 kg schabu wieprzowego (w kawałku)
Do przygotowania solanki:
  • 100 g soli morskiej
  • 50 g brązowego cukru
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 ziarna pieprzu
  • 2 l chłodnej wody (przegotowanej lub filtrowanej
Do pieczenia:
  • 50 g masła
  • 30 g musztardy
  • 100 g brązowego cukru
  • 750 g świeżego ananasa
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka czerwonego pieprzu
  • sól
  • pieprz
  • 20 ml oliwy lub oleju
Przygotowanie krok po kroku
  1. W chłodnej/zimnej wodzie rozmieszaj 1/2 szklanki soli, 1/4 szklanki brązowego cukru, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zanurz mięso w solance i wstaw do lodówki pod przykryciem na około 24-48 godzin. Pieczeń ze zdjęcia leżała w solance około 50 godzin.

  2. Po upływie czasu peklowania, wyjmij schab z solanki i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.

  3. Piekarnik rozgrzej do 220°C

  4. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju lub oliwy obsmaż mięso na złoty kolor z każdej strony. Przełóż do naczynia żaroodpornego.

  5. Obsmażone mięso posmaruj musztardą, oprósz brązowym cukrem, solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C na 15 minut.

  6. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180°C i piecz przez około 40 minut (czas będzie różnił się w zależności od wielkości i grubości pieczeni). Gotowa i idealnie soczysta pieczeń ze schabu powinna wewnątrz osiągnąć temperaturę 62°C - w tym miejscu namawiam do korzystania z sondy lub kuchennego termometru.

  7. Ananasa obierz i oczyść. Pokrój na cząstki. Podsmaż na maśle. Gdy zacznie się rumienić, dodaj 1/2 szklanki brązowego cukru i ponownie podsmaż. Dodaj sok z cytryny i czerwony pieprz. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do szerokiego naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika obok schabu. Zapiecz aż ananas będzie przyrumieniony i złocisty.

  8. Upieczone mięso odstaw na 10-15 minut, by odpoczęło przed krojeniem.

  9. Pieczeń pokrój na cienkie plastry. Podawaj z chutneyem z ananasa.

 

 

schab-z-ananasem
soczysty-schab-pieczony-z-ananasem
soczysty-schab-z-ananasem

Zobacz inne przepisy na mięsa i wędliny

 

1

3 odpowiedzi

Dodaj komentarz